Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Flygrädsla

Flygrädsla

Om jag inte vore så flygrädd hade jag rest säker 5 gånger så mycket.

Men nu är jag superrädd. Har till och med gjort den där grejen att stå incheckad och allt i en gate och bara inte klara av att gå på planet.

Det har varit så i många år, och blir bara värre och värre för varje droppe naiv ungdomlig odödlighet som lämnar. (Hjärnan är färdigväxt vid 25 och den sista delen att bli färdig är den som hanterar risk och långsiktiga beslut. Förklarar det ett och annat hos er också?)

På plussidan är att jag haft alla dessa tillfällen att experimentera och testa massa psykologi-knep, och nedan tänkte jag lista mina erfarenheter och tips.
Vissa av dessa kan bli ganska kul!

 

Kunskap, Exponering och Nyfikenhet

Testa ett nytt mindset och närma dig ämnet med nyfikenhet och fascination.
När du inte har någon skrämmande flygresa inbokad den närmaste tiden djupdyker du i Youtube.
Det finns massvis med flygningar och landningar filmade från cockpit, massa informationsfilmer och även filmer där lugna och glada piloter styr upp missöden som tex motorhaveri eller visar hur dom över i simulatorer.
Massa människor älskar flyg!

Min favorit är en serie om nyexade brittiska piloter som flyger i Indonesiens farliga bergsområden för att samla erfarenhet, Worst Place to be a Pilot.

Piloter och hobbypiloter lär sig först flyga små mini-plan och det finns massa fina filmer från detta. Kan du relatera till dessa (överlyckliga) stackare? Kan du tänka dig att flyga själv?
Rollspela att du är sugen på att bli pilot eller flygvärdinna, hur skulle det vara? Hur skulle du tänka och känna då? Hur gör man?

Youtube har gjort att jag också tycker att det är lite roligt att flyga. Det är roligt att veta hur de uppböjda vingspetsarna sparar bränsle, att det man bromsar med heter flaps och att man väljer att landa hårdare om det regnat på landningsbanan.


Du är hemma och diskar*

Med den här metoden har jag lyckats hålla den fysiska paniken borta (hög puls etc).
Innan du är riktigt rädd visualiserar du dig bort till någonting riktigt hemtrevligt, tryggt och vardagligt. För mig blev det att stå hemma i mjukisar och diska.
Jag fokuserade bara på hur tallrikarna kändes i ena handen, hur jag förde disksvampen runt och runt på båda sidorna med den andra. Jag är inte alls på ett flygplan.
Häng kvar i ditt safe space så länge du behöver.

 

Stäng för signaler*

En gång testade jag på skoj vad som skulle hända om jag inte fick några visuella signaler att jag skulle flyga. Höll helt enkelt för ögonen så att jag inte såg några flygplan eller annat som triggade igång paniken. Och faktiskt fick jag vara lugn ända tills jag uppe i luften sakta tog bort skyddslapparna!

 

Det kunde varit värre

En period fungerade det väldigt bra för mig att tänka på allting annat farligt jag gjorde på marken. Jag tänkte på rökning och risker på de jobb jag hade, och den galna trafiken jag skulle ge mig ut i efter ankomst.
Gjorde dels att planet kändes safe i jämförelse, och dels att jag kapitulerade för insikten att det är farligt att leva etc.

 

Sjung för glatta livet

Läste någonstans att man kan ta det som känns läskigt eller jobbigt och avväpna genom att skapa humor av det. Testade detta på en resa till Skottland, under turbulens innan landningen satt jag och sjöng för mitt sällskap (och alla i närheten) exakt vad jag kände fast med Pippi Långstrump melodi. Om inte annat blir du sysselsatt och distraherad.

 

Se rälsen*

Tycker du att det är läskigt att åka tåg? Nä det är mest mysigt och avslappnande va?
Öva på att visualisera tvärs så att tåg och flyg smälter samma. När du sitter på tåget kan du visualisera att du flyger, och när du flyger visualiserar du räls under planet.
Känns ju mycket tryggare med ett flygplan som går på räls.

 

Bara nu räknas

Fråga dig själv om det det är någonting som är farligt exakt nu. Svaret blir nej, du din säkerhet är inte hotad exakt nu.
Och så frågar du dig igen ang det nya nu, är det farligt. Svaret blir nej.

Räkna ner

Sätt en timer på mobilen när piloten ropar ut hur lång flygningen blir.
Du kan konkret se hur ni kommer närmare erat mål, och hur du kommer närmare ditt personliga mål att klara flygningen. För varje minut har du färre minuter att klara av.
Desto längre genom flygningen desto trevligare att kolla på klockan också.
Och om du testar att slappna av en liten stund innan du kollar igen kommer du tagit ett jättekliv framåt! Hallelulja!

Personalen

Titta på personalen, dom har valt att jobba på flygplan!
Tänk på hur mycket tid dom tillbringar uppe i luften, varje vecka i flera år.
Hur tror du att dom känner sig på flygplanet, tror du att dom är nervösa? Eller tror du att dom känner sig supersafe, precis som du en vanlig arbetsdag?
Låtsas att du känner precis som personalen, eller varför inte att du är en av dom?

Piloter och flygvärdinnor ägnar massa tid åt att utbilda sig och har mycket mera kunskap än du har kring flyg. Och de du ser väljer uppenbarligen att jobba kvar.
Regelbundet är de tvungna att konfrontera alla möjliga hemska scenarier genom säkerhetsövningar, och verkligen leva sig in i hur en eventuell olycka skulle vara. Och väljer ändå att jobba kvar! Hur tror du att de resonerar?

De flesta flygvärdinnor och piloter är inte äventyrliga adrenalinsökare, de har barn och familj på marken som de älskar. Tror du att de skulle ta beslutet att fortsätta ifall de tvekade det minsta på att dom skulle komma hem igen?

Mig hjälper det mycket att slänga en blick på personalen om oron stiger, är personalen lugn så kan jag vara det. Flygvärdinnorna skulle ju aldrig servera kaffe ifall allt inte var i sin ordning eller hur? ;)

 


*Det sägs att metoder som får dig att vara frånvarande på flygplanet inte hjälper att bota din rädsla i längden. När du checkar ut så berövar du din hjärna på upplevelsen av en lyckad flygning som skulle visa att den inte behöver vara rädd.
Min Surfresa - Det ingen talar om

Min Surfresa - Det ingen talar om

Mexico City - Introduktion

Mexico City - Introduktion