Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Krakow på vintern

Krakow på vintern

Här är ett bra upplägg för att klara ekonomin som Stockholmare;
Boka en weekend till Polen varje ungefär varje månad!

På en weekend i Krakow har du råd att göra alla nöjen du snålar in på hemma.
Äta finmat, bowla, beställa mer än en drink och utmana hjärnkontoret i ett av de många escape rooms som finns.

MYCKET SMIDIG RESA

Till både Arlanda och Skavsta finns så smidig kommunikation med flygbussar från centralen, och väl framme på flygplatsen tar du dig direkt med anslutande pendeltåg till stadskärnan.
(För du har så klart bara med handbagage på weekends?)
Stadskärnan är liten och kompakt så du kan slänga dig på hotellsängen innan du hinner märka att du lämnat ditt hem :)
 

KVARTER I KRAKOW

Framsidan
Stare Miastro är storslaget och vackert med sina välskötta gamla hus och kyrkor som lyses upp på spektakulärt på kvällarna. Här finns de finare restaurangerna och hotellen.
Och klassiska turistfällor som krimskrams och turer med häst och vagn, men på sådan nivå att det aldrig kändes påträngande eller förstörde upplevelsen av den fantastiska miljön.
 

Baksidan
Kazimierz är gemytligare och allting är i mindre format.
Husen är lika gamla och faschinerande, men putsen fallerar och fönsterrutorna är igenspikade. (Som Stockholmare tänker jag direkt på den outnyttjade boendeytan!).
Restaurangerna och barerna är mindre och mer avslappnade, och butikerna säljer lokal konst. Lite mer backpacker över det hela.

 

KRAKOW OCH FÖRINTELSENS HISTORIA


Auswitch
Många har Krakow som bas för olika historiska utflykter, speciellt till fånglägrerna Auswitch-Birkenau.
Jag valde att inte göra det eftersom jag tror det skulle vara för tufft. Det finns så mycket elände och lidande i världen och jag kunde inte förmå mig själv att söka upp en så laddad plats.
Om du är öppen för tunga intryck och intresserad av att besöka denna historiska plats, så verkar resa från Krakow och guide på plats okomplicerat och billigt att ordna. Det blir en heldagsutflykt.
För mig är det mastigt nog att lyssna på Konflikt i p1 (Tips!!)

 

Oscar Chindlers Fabrik
ul. Lipowa 4
Inträde kring 100 lappen

En liten bit från stadens kärna men fortfarande på promenadavstånd ligger en annan historisk väl omskriven plats. Har du sett filmen Chindlers List?
Det här är kastrullfabriken där allting hände, där affärsmannen Oscar lyckades skydda tusen judar från nazisterna genom att anställa dem i sin fabrik.
Numera ombyggt till museum där besökare följer tidslinjen och utvecklingen i Krakow genom en stor labyrint, ett upplägget som faktiskt gjorde det lättare att följa med och sortera informationen.
 

NÖJEN I KRAKOW

Mina två pärlor i nöjeskategorin är helt spel-inspirerade.
Har du det minsta intresse eller nostalgi kring tvspel eller generation äldre flipperspel, kommer du att älska dessa två.

Flipper-bonanza! Krakow Pinball Museum

Flipper-bonanza! Krakow Pinball Museum


Krakow Pinball Museum
Stradomska 15
Inträde 90 kr

I en grotta finns ca 30 flipperspel från -årtal- till -årtal-.
Du köper en heldagsbiljett för 40 zloty (90 sek) och sedan är det flipperbuffe, du får spela på allting!
En enda öl säljer museet och sittplatser finns knappt, men du kan komma och gå på din biljett hela dagen så bara fantasin sätter gränser för hur du planerar återhämtningen.

Jag hade ingen koll eller nostalgi kring flipper, utan var positivt förvånad av hur välgjorda och genomtänkta spelen var med sitt tema. Så mycket fräck humor och överraskningar finns gömt i spelet, allting gjort före datorns tid.
Min absoluta favorit blev ett spel med tema vägarbete som bara osade fräck humor kring amerikaner och knegare. För varje gång man träffade huvudpersonens munskydd deklarerades att man hade kommit en veckodag framåt, och på fredag utropade han “Wher’s my paycheck?!”
På andra plats ett som utspelade sig på en krog på den tiden allting som hipsters gillar användes för första gången (tidigt 1900 tal?) där det skulle boxas.
Konstruktörerna hade till och med hittat ett sätt för flipperkulan att på riktigt hoppa hopprep som träning inför krog fighten. Du hoppar med flipperkulan - hur fantastiskt är inte det?

Även tecken och space impact (<3) finns för yngre besökares nostalgi.

Kan tänka mig att detta är en dröm för föräldrar som reser med sina barn och vill visa dom hur det gick till innan paddornas tid. Annars passar det precis alla som har barnasinnet kvar (eller vill locka fram det).
 

Cybermachina Game Pub
Ul. Slotarska 11
(15 minuters promenad från Flippermuseet)

På denna temabar är det inte bara rekvisitan och musiken som andas spel - det är uppbyggt för att man också ska sitta och spela!
Mindre sällskap spelar tv spel precis intill den lugna och trevliga baren, större sällskap väljer med fördel istället ut ett sällskapsspel och där har vi en lite mindre hetsig helkväll.
Tänk dig en spelkväll hemma med nära och kära, här serveras billiga goda drinkar och peoplewatching därtill.


ÄTA I KRAKOW

Min mission med resan till Polen var verkligen att äta. (Om det är samma för dig så testa att också leta upp ett gym och träna på semestern! Enkelt sätt att öka aptiten och uppskatta ätandet även några dagar in).
Mina tre missa absolut inte-tips.
 

 

Mysiga genuina kvartetskrogen med överaskande toppenmat
Restauracja Starka

ul. Jozefa 14
Boka bord på högsäsong eller helger, annars fungerar spontanbesök.

Min första tanke efter middagen här var att jag skulle komma tillbaka varenda kväll resten av resa. Avslappnad stämning a la kvartetskrog men mat i toppklass i en lite prydligare form än förväntat.
Gör inte misstaget att dricka vin bara för att utan kör på vatten eller öl till maten och en välgjord drink före samt efter.


Enkla piroger på papperstallrikar
Przystanek Pierogarnia

ul. Bonerowoska 14

Mycket liten men väl omtalad  pirogeria utan krusiduller precis intill stora torget i Gamla stan Stare Miastro.
Restaurangen är ett typiskt hål-i-väggen ställe med två sittplatser och papperstallrikar, och då den är populär äter du gärna på stående fot utanför.
Plocka ihop och blanda piroger från den mot oddsen stora menyn, flera sorters söta piroger och efterrätter också!
Priserna är låga, hade jag bott i Krakow hade det här definitivt varit min standardlunch.


Fransk vinkällare
Cyrano de Bergerac

ul. Slawkowska 26
Boka bord i förväg, hemifrån innan resan med god marginal ifall du vill äta på helgen under högsäsong.

Elegant klassiskt fin restaurang med franskinspirerad meny. Den underjordiska lokalen med tegelväggar, udda hörn, runda valv och mycket smide ger intrycket av att sitta i en stor vinkällare. Precis så välgjord mat man förväntar sig när kyparen ställer sig bredvid bordet och gör den mest avancerade luftning och avsmaknings-rutinen jag någonsin sett.
Många med mig är obekväma på finare restauranger och tänker mer på att lista ut hur man bör uppföra sig än att njuta av måltiden. Här upplevde jag ändå att man kunde komma som man är (ung och gastronomiskt obevandrad) och ställa självklara frågor som personalen besvarar med en blinkning.
 

Modern innovativ polsk mat
Amaryllis Resturant

ul. Jozfa Dietla 60
Boka bord i förväg, men inte riktigt lika populärt som Cyrado de Bergac.

Modern restaurang med påhittig modern snurr på polsk mat.
Avsmakningsmenyn är klart värd att ta om du är här för första gången, för den bjuder på riktigt roliga överraskningar. Sorbet gjord på saltgurka, behöver jag säga mer?
Men skippa vinpaketet till ifall du är känslig, så rikligt fyllda vinglas att hälften hade varit lagom!
(Massvis med svenska och norska gäster, så sitt inte och kommentera grannens frisyr..)

Kompott
Lunch serveras ofta inkl soppa till förätt och kompott.
Kompott är ingen efterrätt utan en dricka som serveras före eller till maten, smakar som saft och är gjord på blötlagd frukt.


LCHF I KRAKOW

På tallriken har maten lite annorlunda proportioner än svenskar är vana vid.
Det är inte ovanligt att bli serverad en stor köttbit med inlagda grönsaker och en pytte ytte portion kolhydrat till. Tillsammans med det stora utbudet av sprit och speciellt vodka som gör det lätt att välja bort sliskiga drinkar, vin och öl, gör Krakow till en riktig LCHF destination!

 

TRÄNA I KRAKOW


Det finns en hel del gym i stadskärnan, och det bästa sättet att upptäcka dessa är att fråga runt.

Multi Fitness Akademia
Styrketräning
ul. Krakow 21 (Finns på en innergård och syns dåligt från gatan).
Generösa öppettider och du kan betala per gång.

Traktordäck och stockar på uteplatsen, och alla hantlar, stänger och rack du behöver för att genomföra ett precis lika kvalitativt pass som på ditt hemmagym.
Till dig som liksom jag blir tveksam när du ser att det bara är 130 kilos muskelknuttar och tonårspojkar som tränar, vill jag säga att jag inte upplevde någonting negativt från de andra medlemmarna. Varken direkt eller subtilt.
Den stackars receptionisten trodde dessutom att E var någon svensk dataspelsproffs i en hel vecka haha.

 

GLASS I 10 MINUSGRADER

Jag kan verkligen tänka mig att Krakow blommar ut på våren. Att staden träder fram i ett annat ljus, och att det är trevligare att promenera runt utan 10 minusgrader.
Men avstå inte från att resa bara för att det är vinter!
Den isiga grå färgskalan klär stadens historiska monument i en extra allvarsam ton, och glass-stånden är öppna (!) och besökta (!!!) oavsett årstid och temperatur.

 

VEM SKA ÅKA TILL KRAKOW

Krakow passar alla som vill ha en avspänd och enkelt planerad weekend, kanske för att ta igen tid med din käresta, närmaste vänner eller famiiljen.

Om du är sugen på storstadskaos a la New York eller vill imponeras av det senaste häftiga är en weekend i Krakow inte för dig.

Norra Grekland - Berg, strand och getost

Norra Grekland - Berg, strand och getost