Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Mexico City - Äta

Mexico City - Äta

Jag är en stark förespråkare av att man ska äta det som finns lokalt.

Mexico City ligger mitt i landet långt ifrån hav, skippa därför allting vad fisk och skaldjur heter och rikta in dig på möra och saftiga kötträtter.

Smakerna av chili och lime är som en följetong genom hela landet, ingenting smakar enligt mig mer Mexico för den kombon finns alltid.

Färsk stående på bordet, i ölen, på chipsen, och i handen på de hardcore barn som äter chilikryddade limeklyftor som att det vore jordgubbar på utflykten. Efter några veckor åt jag direkt ur burken med färdig blandning. Koriander är en annan standard-krydda som vi svenskar är lite ovana vid.
 

GATUMAT

 

Gatutaccos

Överallt där du går finns små snabbmats-stånd och hörn i väggen. Oftast finns två eller tre olika kött att välja på, men utöver det är menyn så simpel att den ibland inte ens finns uppskriven. Tillbehör såsom lök, koriander och stark sås väljer du själv på sidan. Alla har förståelse för att du som utlänning inte klarar av mycket starka smaker och varnar dig om du råkar närma dig fel sked.
Finns det en skål med syrade morötter smakar detta gudomligt som tilltugg så passa på!
Mexicanska taccos är mycket mindre än de vi äter i Sverige som mer likna burritos, tre-fyra små taccos är lagom till frukost eller lunch. De serveras med dubbla majstortillas och ett genialiskt drag för att slippa tappa hela fyllningen som den nybörjaren du är, är att smidigt fösa över halva fyllningen på extra-tortillan så att du har två taccos som går lättare att hålla i!
 

Gatutackos!

Gatutackos!

Tortas

Innan jag tänkte till trodde jag att tårta var en standard efterrätt på alla stadens snabbmatshak, och ordets liknelse till tårta gör att jag fortfarande har en liten känsla av att detta inte är mat.
Men smörgåsen torta är minst lika matig och mättande som vilken annan huvudrätt, fyllningen består av en generös portion tillagat kött och grönsaker och mättar garanterat.
 

Majs i kopp

Majs att äta på språng har poppat upp i Svenska gallerior lite på prov de senaste åren, men det känns inte som att det blivit någon hit.
I Mexico är Elote de Vaso en vanlig gatumat, och du får välja att toppa majs-soppan med smör, majonäs, chili och lime.
Mysigt att prova medan du tittar på folk i parken eller på väg hem efter något spännande äventyr. Det är någonting med att värma händerna på en mugg..
 

FINARE RESTAURANGER MEXICANSK MAT

Vad menas med finare mexikansk mat?
Om du har Netflix så titta på Chefs Table med Enrique Olivera, annars på youtube i sämre kvalitet https://www.youtube.com/watch?v=SgNLip88INA.

Restaurangen Pujol ligger i Mexico City, tillsammans med en rad liknande restauranger som du lättast hittar på tripadvisor. Klicka i “finare middag” under pris och “mexikanskt” under Kök och maträtter för att avgränsa sökningen.

 

TÄNK PÅ ATT!


Kaktus och gräshoppor på tallriken

Kaktus (oftast Nopal) växer vilt och är en standard grönsak i mexikanska köket. Den är skalad och utan taggar, och smakar ungefär som Haricots Verts.

Gräshoppor serveras rostade och kryddade som ett knaprigt tilltugg.
Det är nyttigt och miljövänligt att äta insekter (sägs ju vara framtidens protein!) men oj så svårt om man inte är van.  Som mat kallas de Chapulin, och som djur Saltamontes.

 

Chips med chili-och-lime, och smaksatt öl.

Chips med chili-och-lime, och smaksatt öl.

Dricka Mexico - Storstad

Dricka Mexico - Storstad

Norra Grekland - Berg, strand och getost

Norra Grekland - Berg, strand och getost