Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Min Surfresa - Det ingen talar om

Min Surfresa - Det ingen talar om

Det är så himla coolt att surfa just nu.
Jag kan faktiskt inte komma på någonting som imponerar mer och fungerar i alla sociala sammanhang som att säga att man surfar.
 

Jag har kämpat med att lära mig surfa på typ alla resor jag gjort, skimret har bleknat och jag tror inte ens att jag har lust att försöka mer.
Nedan vill jag ge dig en något mer nykter bild av hur det är att lära sig surfa, jämfört med inspirerande bikinibilder i motljus, så att du kan ge dig ut på din egen surfresa lite bättre rustad.

Att surfa är att vänta.

Det ligger mycket planering, jobb och väntan bakom varje timme i vattnet. Det är knepigt att surfa eftersom vågorna bara finns på vissa platser, behöver rätt swell, rätt havsbotten etc.

Även om du åkt till en bra plats och förutsättningarna verkar perfekta får du vara beredd på att det kan vara platt hela din semester! Även den veckan då du bokat surfcamp.
Mitt tips här är att vara ordentligt påläst om säsongerna för ditt resmål för att ha så bra förutsättningar som möjligt. Men också ha en plan B med andra roliga aktiviteter du kan göra för att inte bli alltför besviken.

 

Prischock

Efterfrågan på nybörjarbrädor är skyhög, och utbudet verkar inte riktigt hunnit ikapp vilket gör priserna skyhöga. Desto mindre håla du kommer till desto värre kan situationen vara.
Alla vet att det är orimligt att betala med för sin bräda än för sitt boende, men när du rest över halva jorden för att surfa den där veckan är det svårt att vara snål och envis.
Mitt tips här är att verkligen kolla alla möjligheter, någon stackare finns det alltid som inte hakat på priståget.
I värsta fall kan du hyra en bräda på flera personer och turas om - det är skönt med en paus emellanåt och det blir mindre bära!

 

Mismatching

Kvaliteten på surfskolor och lektioner varierar kraftigt, och det största problemet är att det inte går att veta säkert innan.
Mina bästa lektioner har jag fått av lärare som jag hittat i första bästa surfshop eller som bara simmat förbi med lite tips ute i vattnet. Och mina sämsta lektioner har varit på till synes seriösa stora företag.

Det finns många skolor och lärare som tycker att det räcker att du får en häftig upplevelse, och inte bryr sig alls om att lära ut. Inte så roligt om du verkligen vill lära dig så att du kan fortsätta på egen hand.
Du känner igen dessa eftersom dom ofta är med sina elever i vattnet och puttar iväg deras bräda när det kommer en våg.
Sedan finns det de som tycker att eleverna ska lära sig från grunden och inte släpper iväg dig på någon action tills du bemästrat grunden helt. Inte så roligt om du bara vill prova på surf en gång. Du känner igen dessa om de håller till i lugnare vatten till en början, och lärarna pratar och visar mycket med sina elever.

Inte så farlig trängsel här :)

Inte så farlig trängsel här :)

 

Trängsel


Plats och tid är begränsat och därför blir det lätt trångt i vattnet.
Så himla trist att se ut på massa fina vågor, för att sedan se alla människor du kommer att krocka med framför dig, och istället för att surfa bli sittandes hela passet.
De proffsiga surfarna kryssar graciöst och kommer antagligen inte orsaka dig några problem.
Nybörjarna är de du ska akta dig för! Har ingen koll på turordningsreglerna eller hur man beter sig ifall man hamnat i ett dåligt läge. Ingen respekt för varandra utan krockar hej vilt så att brädorna flyger..
Mitt tips här är att vara den mogna och försiktiga. Ta dig tid att observera, hur gör de mer erfarna surfarna? Hur hanterar de sin bräda ute i vattnet?

Hur rör de sig kring folk, kan du lista ut trafikreglerna?
Fundera på när det kan vara färre människor ute, att gå upp tidigare än andra är ett bra knep.

 

Under vatten

Du kommer att spendera mycket tid under vattnet utan att kunna andas. Nästa gång du tittar på film där någon blir skendränkt har du någonting att relatera till.
För mig känns det som att vara instängd i en tvättmaskin som snurrar runt, jättejobbigt.
Andra är mer bekväma under ytan.
Mitt tips här är att spendera tid i vattnet utan en bräda och bara leka i vågor och dyka för vanans skull.

 

Kläder


Alla delar på din bikini kommer att åka av och det är inte mycket du kan göra åt.
Men en vanlig långärmad tshirt i bomull och kanske ett par tights är guld för att slippa solbränna!

 

Blundar för säkerhet

Sist men inte minst, att ingen tar säkerheten på allvar gör mig tokig.
Det är nästan tabu att prata om risker och säkerhet, man bemöter alla ifrågasättanden med “relax” och går därmed miste om massa möjligheter till att utveckla säkerheten.
Det är nästan som att surfare vill att det ska vara extra farligt?
Vad är man rädd för ska hända ifall man uppmärksammade riskabla moment och tog upp dem till diskussion?
Att människor ska sluta surfa? Att det ska bli förbjudet? Att tvingas ändra på gamla rutiner?

Jag vet inte hur det är hos andra liknande idrotter, men jag kan tänka mig att detta beteende skulle vara helt oacceptabelt hos dykare och klättrare?
I alla andra sammanhang vill man uppmärksamma faror för att undvika olyckor och utveckla säkerhetstänket. Surfarna de tänker tvärt om.
Mitt tips här är att lita på din intuition, våga avbryta när det inte känns bra.
Det är din kropp och ditt liv, du är inte skyldig någon annan att surfa när det känns farligt för dig och alla har sina egna gränser.

Positiv avslutning:

Men de fina stunderna är absolut värt det!
När du sitter i vattnet och väntar på nästa våg i en magnifik solnedgång.
Den där vågen när allting stämmer och du får uppleva kraften och farten, när allting klickar.
När du tar en lite för stor våg och lämnar hjärtat kvar uppe på toppen i droppen.
Den sköna tröttheten i kroppen efter timmars paddlande för att komma förbi vågor som bryter eller gå emot motströms, och hur gott en kall öl på stranden stranden smakar efter det.

Resa på studiemedel från CSN

Resa på studiemedel från CSN

Flygrädsla

Flygrädsla