Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Norra Grekland - Berg, strand och getost

Norra Grekland - Berg, strand och getost

Antagligen planerar du inte att åka till norra Grekland.

Det är liksom inte dit svenska greklands-resenärer åker. Om man inte har ett ärende i Thessaloniki, eller tillbringar en längre tid i tex Istanbul och beslutar att se sig runt omkring lite.
Eller som mig, råkar ha släkt och ett nyköpt sommarhus där som ju inte bara kan stå tomt! (Är det ett resultat bostadssituationen i Stockholm att det känns som ett otroligt slös varje dag ett hus står tomt?)
Läs denna och de kommande artiklarna för att se om detta alternativa resemål kan vara någonting för dig!

BERG OCH GRÖNSKA


Den vackra havsutsikten och med allt det blå blir ännu vackrare i kontrast till alla grönskande berg. Och tillåter dig att varva lata handduksdagar på sandstranden med hurtiga vandringsäventyr i de berg som aldrig är mer än en kort bilfärd bort.
Nästa resa vill jag definitivt vandra mer! En dagstur kan ju vara hur spännande som helst.
Och om jag blir modig i framtiden finns det gott om klättring att testa nerverna på.

Populära destinationer är Halkidiki, en halvö med karaktäristisk form, och ön Thassos.

En titt på kartan avslöjar vart ifrån turisterna du kommer dela uteservering med, för de allra flesta kommer med bil från närliggande storstäder norrifrån.
Det är mest barrnfamiljer från Bulgarien och ungdomar från Grekiska städer.


 

ATT ÄTA

Det finns tre linjer att följa i den grekiska matvärlden.

Grill och snabbmat:
Maten du hittar på de flesta billigare restauranger och kvartetshak.
Yiros (kebab) och souvlakis (grillspätt) är välsmakande snabbmat som finns i varje gatuhörn.

Fisk och havsmat:
De flesta lite finare restauranger går i marint tema.
Var noga med reserch innan du väljer ställe, min upplevelse är att många turistfällor tar sig skepnad i just fiskrestauranger..

Grönsaksgrytor:
Den traditionella husmanskosten, maten som grekerna äter hemma hos farmor.
Består av kryddiga men ej starka grytor som fått puttra länge på spisen, fyllda tomater och paprikor, linser och olika sorters bönor som alla äts tillsammans med dagsfärskt bröd.
Husmanskosten är till stor del vegetariskt!

Restauranger som serverar den här typen av mat är sorgligt sällsynta, de flesta besökare får inte ens veta att de missat halva greklands kulinariska själ.
Hittar du en lunchservering full med pensionärer som du misstänker serverar denna typen av mat - vet att chansen inte kommer två gånger ;)

 

Missa inte:


Rätter med äggplanta, tex i en Mousakka
Grekerna snålar inte med olivoljan som gör äggplanta fantastiskt god.

Fetaoströra
Variera Tzatsikin med den något starkare fetaoströran. Beställ en ti-ro-sala-ta.

Handla ost och oliver
Att snacka på varje dag hemma. Jag kan tycka att de bästa matupplevelserna ges av maten du handlar i grannbutiken eller på marknaden snarare än på restaurangerna. Vit fetaost heter ti-ri och gul blandost heter kaseeri.

Maroli-sallad.
Denna gjorde min mormor en egen tallrik speciellt till mig varje dag för att jag tyckte den var så himmelskt god. Smalt strimlad sallad med massor av citron och olja, uppfriskande!

Bougatsa.
En specialpaj som serveras till frukost (speciellt bakisfrukost) som hittas i små cafeer dedikerade till just Bougatsa. Finns oftast i smakerna kött, spenat, fetaost.
Missa absolut inte att prova efterrättsvarianten crema med fyllning gjord på mannagryn och toppad med kanel och socker. (En mannagrynsgröt mellan spröd smördeg! Kan det bli bättre?)
En enda gång har jag sett Bougatsa serveras utanför grekland, så passa på!

Paj.
Variera bougatsan med en hederlig frukostpaj, som köps på bageriet på morgonen.
Om du vill avsluta frukosten med ett besök i himmelen så äter du en pumpa-paj -----.
Yiros. Grekernas svar på Kebab, som serveras med pomfritt inne i brödet! Säkert kort!

Halva
En mellansöt sandkaka att snacka på. Finns i butikens deli disk.
Toulumbas, Melomakarona och all baklava du hittar. Olika bakverk vars främsta egenskap är att de är mycket söta och saftiga då de är dränkta i sockerlag. Mums!

Efterrätter ska vara söta - extremt söta. Det är en vanesak!

 

HUNDARNA

Var beredd på att träffa på mer eller mindre vilda och kaxiga hundar.
Från vakthundar som skäller och följer dig längst staketet medan du går förbi, till tilltufsade bergshundar som kommer att omringa dig i gäng och bli ganska närgångna. Jag har aldrig hört att någon skulle blivit biten, men det kan vara riktigt obehagligt.
Gör som grekerna och var inte rädd att skrika och stampa, “fige!” betyder “försvinn!” och det bör dom förstå. Att ha en pinne eller till och med stenar i handen kan kännas tryggt, eller så kan du prova att lysa på hundarna med ficklampan på mobilen.
Sedan är det viktigaste att bara gå målmedvetet framåt.

Mer att se fram emot är chansen att träffa på en fårahede med djur när de går genom berg och samhällen. Charmigt!

Elda med tallkottar - fungerar sådär

Elda med tallkottar - fungerar sådär

 

STÄDERNA THESSALONIKI & KAVALA

Jag är faktiskt inte så imponerad av de städer sett. Varken Thessaloniki, Kavala, eller Athen.
De är stora och kaosartade på ett dåligt sätt, bjuder inte alls in till att sitta på uteserveringar och titta på folk. Planera inte in en extra dag i stan när du kommer med flyget, nej, åk direkt!
(Om du av någon anleding är i stan ändå så leta upp de gamla kvarteren, de brukar befolkas av bohemer och kan vara riktigt mysiga).

SPRÅKET

De flesta greker som jobbar nära turister kan engelska, och oftast finns det någon ungdom man kan vinka fram ifall man behöver kommunicera med en äldre person. (Finns det inte det så kan många äldre flytande tyska, från vilken du som svensk kan gissa dig fram).


VEM SKA ÅKA?

Norra Grekland som resmål passar den som söker snäppet mer äventyr och skrovlig yta än den klassiska solsemestern. Den som har gjort det och nu är sugen på att upptäcka mer, kanske ge sig ut och vandra dagsturer! En perfekt baklava hade varit att kombinera med en weekend i Istanbul. Eller kanske en vandringsresa från Sofia?

Så här sov jag när jag var nere i slutet av februari, vi insåg väl framme i huset att det inte fanns några täcken! Tack tack ödet att jag tog med denna absurt stora tjocka dunjacka som flygvärdinnorna skrattade åt :)

Så här sov jag när jag var nere i slutet av februari, vi insåg väl framme i huset att det inte fanns några täcken! Tack tack ödet att jag tog med denna absurt stora tjocka dunjacka som flygvärdinnorna skrattade åt :)

Mexico City - Äta

Mexico City - Äta

Krakow på vintern

Krakow på vintern