Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Ett första intryck av Japan

Ett första intryck av Japan

Åh Japan.


Resan till Japan var verkligen kronan på verket och en den maxade avslutningen på hela den långa Asien-resan våren 2018.

Japan har alltid varit ett drömresemål för mig, precis som för väldigt många andra, och Tokyo (som var den enda staden jag hann med att besöka) motsvarade verkligen dom höga förväntningarna!

Japan var Japan direkt, redan när vi klev av flygplanet och åkte flygbussen in mot stan, så kändes det verkligen som att ha klivit in i någonting nytt. Japan-bubblan.

Nytt och spännande men samtidigt bekant

Om Japan och Sverige skulle vilja sammanfoga sig till ett enda land, så skulle det säkert gå helt friktionsfritt! Det finns en sådan påtaglig likheter mellan länderna, att det efter alla månader på resande fot överallt i Asien, kändes för mig som att komma hem.

Medan det också samtidigt känns som att ha hamnat på en annan planet, utan att veta ett dugg hur du som “utomjording” ska uppföra dig.

Det är som att de två extremerna (Japan och Sverige) ligger så långt ut på någon slags “skala” att dom tillslut möts och är lika, för att skalan är cirkelformad.

Det är nästan som att Japan och japanerna är svenskare än svenskarna och Sverige, att dom spelar ut oss i det jag trodde var vårt spel. Och som jag kände mig när jag promenerade runt i knäpptysta kvarter, ansträngde mig för att försöka förstå turordningen på tunnelbanan, och i allmänhet kände mig som en högljudd extrovert klumpeduns med alldeles för färgglada kläder som klev över alla outtalade gränser,, så tänker jag mig att det är för många som besöker Sverige (och speciellt Stockholm). Japanerna ut-svenskar oss.

Släpper loss på Izakayan

Även om folk på stan och allmänna utrymmen beter sig nästan kusligt artigt och ordnat, så finns det små oaser från detta som kallas Izakaya. En liten pub alltså.
Öppnar du dörren till ett sådant här krypin, så får du se Tokyoborna i en helt annan attityd. Avslappnade hållningar, skratt och högljudda diskussioner, värme och sprit och mat åt alla håll.
(Ännu en punkt där Svenskars och Japaners egenheter ändå är slående lika, inte sant?)

Vinägerdrinkar och grillade kyckinghjärtan är mina rekommendationer på menyn ;)


De sociala koderna

Som utlänning i Japan är du “ursäktad” eller ungefär “automatiskt lite dumförklarad” precis som ett litet barn, när du inte förstår eller följer alla uppförandekoder Men trots det, kan det vara kul att observera och försöka rätta sig efter några stycken iallafall!
Utmana sig att ta seden dit man kommer!

Min uppfattning och tolkning är att alla uppförande-regler egentligen bottnar i den tanken att man absolut inte ska förstöra dagen för sina medmänniskor, inte ens med småsaker.
Därför skräpar man aldrig ner, håller en låg ljudnivå i kollektivtrafiken, och väljer att inte ta små konflikter.


Stöldfritt

Ett annan rolig och talande fenomen, som verkligen hänger ihop med det där med uppförandekoder, är att ingen i Japan verkar vara rädd för att bli bestulen.
Man ser människor lämna värdesaker överallt utan tillsyn, och det där problemet man har när man sitter på ett cafe med alla sina värdesaker uppdukade på bordet och plötsligt behöver gå och beställa eller hämta vatten, det existerar inte. För man lämnar bara sina saker och går, och kan förvänta sig att allting ligger kvar.
Det är alltså en grej i  att man paxar platser med sina handväskor och nya smartphones. Inte med sitt billigaste ytterklädesplagg som i Stockholm. Minst sagt spektakulärt!


Toppen med Tågluffarkort

Det man ska göra i Japan är egentligen att tågluffa!
Alla städer och orter är ganska olika, och ska dessutom ha ganska olika matkultur med egna signaturrätter! Japan har ett tågtrafik som är känt för att vara i toppskick, med tåg som färdas alldeles ljudlöst i ljusets hastighet och alltid kommer fram i tid. (Biljetterna må vara dyra, men det finns rabatterade tågluffarkort att köpa för utlänningar som gör att priserna kommer ner till det mer normala).

Men det gjorde inte jag, tågluffade i Japan alltså.

Eftersom mitt besök var ett sista stopp på en lång backpacker-resa så var både dom ekonomiska reserverna och den äventyrssökande energimotorn ganska slut, så vi kortade ner Japan besöket till att bli endast Tokyo.

En bra smakbit att starta med ändå!

Nästa gång jag åker dit (vilket jag är helt övertygad att jag kommer göra flera gånger) vill jag åka lite tåg, och gärna besöka staden Osaka som brukar liknas vid Japans Göteborg.
(För sina ordvitsar och okammade approach, medan Tokyo liknas vid Stockholm med den lite fisförnäma dryga attityden och höga priserna. Och detta säger jag med djup Stockholmskärlek).

Hur dyrt är det egentligen?

Många rationaliserar bort sina drömmar och påbörjade planer till Japan-resor eftersom att det finns en uppfattning om att Japan och Tokyo ska vara så otroligt dyrt.

Det var inte för ens en vän som själv kommer från Japan, (som känner till våran ekonomiska student-situation), rakt och tydligt garanterade att vi skulle klara oss, som vi själva ens vågade fundera på det på allvar.
Men åter igen något som tåls att upprepa; ingenting är dyrare än Sverige, Stockholm och Skandinavien. Klarar du dig här så ska du nog klara en vecka eller två i både Japan, Singapore, Hong Kong, Dubai, Paris, och New York…

I dessa “dyrare” städer finns dessutom en större spridning på priserna än här i Skandinavien. Så även om man absolut kan leva väldigt dyrt och lyxigt, så finns det också alternativ med priser en bit under den svenska standarden.

I Japan kan du tex bo på riktigt billiga kapsel-hotell och äta dig mätt på relativt bra grejer från Seven Eleven för några tior ibland för att dryga ut.


Mixar inte män och kvinnor på kapsel-hotell!

En sak som är bra att veta om i förväg, som jag sett många turister gå bet på för att man inte är van, är att man håller ganska strikt på könsuppdelningen på kapselhotell!
Reser du i ett par/kompisgäng med mixat kvinnor och män, kommer ni ha mycket svårt att hitta ett kapselhotell att bo på tillsammans.
Det här kommer troligen ifrån att kapselhotellen uppkom som en plats för hårt arbetande och festande kontorsarbetande män att sova på för att få ihop livspusslet dom dagar det blev för tight att åka hem för natten. Då ansågs det kanske lite opassande att där mixa män och kvinnor, och hotellen valde kanske att ha strikta regler för att slippa jobbiga rykten. Vem vet.
Senare kom också kapselhotell för kvinnor, men dom är fortfarande i stark minoritet.

Så kolla noga innan du bokar, blir det fel så får du och ditt sällskap vända i dörren tyvärr.

Livet i ett kapselhotell (även om just dess bilder är från Bali och Singapore, inte Tokyo)


Hur långt räcker Engelskan? Måste man lära sig Japanska?

Man klarar sig med Engelska i Japan, men faktiskt sämre än i många andra länder.
Eller man klarar sig, eftersom att engelska lärs ut i skolan och de flesta Japaner kan bra engelska även om inte alla är helt bekväma med att prata loss, men det känns ändå som att man missar väldigt mycket på grund av det språkliga handikappet.
Att inte kunna läsa Japanska känns faktiskt påtagligt handikappande. Att inte kunna läsa skyltar, alla olika budskap, namn, menyer osv kändes som en stor miss.
Jag längtar tills google-translate glasögonen kommer, för det är nog den enda chansen för de flesta utav oss som inte orkar lära sig flera tusen olika tecken. (Det kan väl inte dröja så lång tid..?)

Hur jag dolde min tatuering som är ett japanskt tecken. Ingen hade antagligen brytt sig om det, men jag kände mig så otroligt larvig, så ett plåster över gjorde mig mycket mer bekväm.

Hur jag dolde min tatuering som är ett japanskt tecken. Ingen hade antagligen brytt sig om det, men jag kände mig så otroligt larvig, så ett plåster över gjorde mig mycket mer bekväm.


Budget-vänlig mat i Tokyo:

Någonting som är bland det mest spännande och samtidigt vardagsnära att göra när man besöker en annan plats, är att äta. Japan är inget undantag, och här kan du läsa mer om mat i Japan för dig med liten reskassa: Här finns alldeles strax en länk!

PK att åka till Israel?

PK att åka till Israel?

Klant listan

Klant listan