Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Istanbul på Vintern

Istanbul på Vintern

Istanbul är staden där kontinenterna Asien och Europa möts, och en resa till Istanbul på Vintern ger en välbehövlig kur i Smak, Färg och Historia.
 


Har du redan koll? Mer nichad läsning om saker att göra Istanbul hittar du här:
Turkiskt Hamam
Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul


Väder

Vintermånaderna i Istanbul brukar hålla en temperatur strax under 10 ℃, vilket kan kännas trevligt jämfört med Svenska minusgrader, och så bjuder staden på en eller två extra soltimmar jämfört med Stockholm. Däremot är vintern den regnigaste perioden på året i Istanbul.

 

Europasidan eller Asiensidan

Gränsen mellan Europa och Asien går rakt igenom Istanbul, staden finns på båda världsdelarna och är skilt med ett smalt vattenpassage på svenska kallat Bosporen, på engelska Bosphorus och på turkiska Boğaziçi.
Den Europeiska sidan är generellt mer turistig, och den Asiatiska mer vardaglig.


Fisk-passagen

Innan vi går in på dom mer klassiska kultur tunga turistattraktionerna, vill jag tipsa om ett roligt fenomen att titta på!

Under Galata Bron (och kanske andra?) mitt i staden finns en liten passage med små restauranger och uteserveringar. Mysigt med utsikt över Bosporen och sådär.
Problemet är bara att på bron står fullt med människor längst med kanten och fiskar med linor och kastspön (obs, kan ingenting om fiske)!
Uteserveringarna hamnar alltså bakom en gardin av fiskelinor, och från den ser man på nära håll fångsten flyga upp i skyn. Det finns ingenting som riktigt skiljer fisket från restaurangerna heller, vilket är det roligaste, för ibland tappas fisken från kroken halvvägs upp i luften och hamnar bland besökarna. Japp.
Gick en promenad på två minuter där och det hände, ca 2 meter framför mig.


IMG_0615.jpg


Bazaren

I Istanbul finns en stor berömd Bazaar, som är ett givet mål för de flesta turister.
Det säljs prylar med vackra mönster i all världens färger, kryddor och massvis med mattor.
Går du in en affär finns chansen att du blir bjuden på varmt, väldigt sött te i de vackra små glasen. På tal om glasen, det känns som en bra souvenir att leta efter på marknaden?

 

Blå Moskén, och Hagia Sophia.

Blå Moskén (som egentligen heter Sultan Ahmed moské)  och Hagia Sophia är två stora kulturminnen som finns i området Sultanahmed, de förbinds med en trevlig park och är verkligen värda ett besök!

Några gånger om dagen hålls en liten introduktion och föreläsning i moskéns lokaler, där man kan ställa frågor både om islam som religion och själva byggnaderna.
När du sedan går in i mosken får du låna tyg som du kan täcka håret med, eller kompensera för shorts och linne med. Väl inne är stämningen viskande men ganska avslappnad, människor hänger i klungor på golvet och tar selfies trots alla miljoner förbudsskyltar.

Hagia Sofia var från början (på 500 talet) en grekisk-ortodox kyrka, för att sedan tjäna som moské under en period, innan det tillslut beslutades att bli museum. De båda religiösa grupperna hade såklart egna ideér om hur lokalerna skulle utsmyckas, så när muslimer tog över den “målade” de över allt det kristna på väggarna. Nu i efterhand har man skrapat fram vissa äldre målningar som funnits bakom, och den unika mixen är lite av Hagia Sofias charm.

Dessutom så är Hagia Sofia med i en Bond-film, Agent 007 ser rött från ‘63. Kanske du sett den?
Och så ska finnas runristningar på första våningen av tidigare nordbor som tros ha “klottrat” dit dom under ett besök kring år 1000!

Båda dessa byggnader är magiskt vackra, och ett måste att besöka!

 

Det sjunkande palatset / Yerebatan Saray / Basilica cistern

Vattentanken, som mer liknar en översvämmad vacker antik byggnad, byggdes under 500 talet för att säkra tillgången på vatten till Istanbuls (då Konstantinopels) invånare. Den är mystiskt utsmyckad för att vara en byggnad med mest “praktiskt” syfte, och det är därför den idag är ett stort turistmål.

Absolut värt ett besök!


Maten

För mig hamnar turkisk mat långt upp på alla topplistor, den är enligt mig fantastiskt. Hade jag kunnat trolla fram mat ur min fantasi (utan att behöva laga den) hade det blivit typ turkisk mat.
En basic kött-och-potatis-tallrik består av grillat kött, förslagsvis lammjärpar, tillsammans med grönsaker, olika såser och bröd. Ofta äter man smårätter som förrätt eller på sidan, en så kallad Meze.
Allting är väl kryddat i olika kombinationer och maten innehåller mycket fett. Mynta används i mat, och blir jättegott!
 


Transport i stan

Spårvagnen är det trevligaste sättet att ta sig runt i centrala Istanbul (Och spårvagn har ju alltid fördelen att den är lättare att förstå än tunnelbana och buss eftersom du konkret kan se linjerna, visst?). Tunnelbanan finns för lite längre resor.

Är det inte riktigt konstigt att båttrafik är näst intill icke existerande i skärgårdsstaden Stockholm? Bättre är det i Istanbul där Bosporen trafikeras av riktigt tät färjetrafik.
 

Utflykter med båt

Med båt kan du även åka på längre utflykter direkt från hamnar mitt i stan!
Bara några timmar ut finns flera öar att besöka som har natur och det lugn en kan sakna efter några dagar i metropolen.
Prins-öarna kallas de och har var och en egen karaktär:
Den största och populäraste Büyükada, Burgazada, Heybeliada, och Kınalıada.

Då jag inte själv varit där, och eftersom Prinsöarna inte heller riktigt är ett vinter-nöje, rekommenderar jag istället den här sidan för en snabb beskrivning av var och en.

All praktisk information om tider och priser hittar du på rederiets hemsida här. 


Kryssning på Bosporen

Då min resa till Istanbul på vintern bara var ett första stopp på en längre Asien resa, fick jag prioritera bort varma kläder. (Ett riktigt planerings-misstag att lära av!)
Det gjorde att jag blev riktigt taggad på den här utflykten, som ett alternativ till att frysa mig runt en egentligen väldigt vacker sommar-ö.

Det är en så klockren aktivitet på en vinterresa att jag vet inte vad;

Heldagskryssning längst hela den berömda Bosporen med den vanliga färjan!
Så okomplicerad och avslappnad sightseeing!

Priser och tider hittar du också här: http://en.sehirhatlari.istanbul/en

Men såklart missade jag båten och dagens kryssning med typ 2 minuter. Svettig efter att ha sprungit runt halva Istanbul med ryggsäck och allt efter att ha “gott med tid på oss, hamnen ligger ju typ ungefär här i närheten”.
Nästa gång.
 Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet

Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet

Vad ska man packa? Varmt och soligt.

Vad ska man packa? Varmt och soligt.