Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet

Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet

Vattenpipa

Har du provat att röka vattenpipa / Shisha / Hookah?
När jag gick i gymnasiet var det verkligen på tapeten. Vi hade billiga knackiga pipor köpta i kiosken på hörnet, med gammalt tobak någon hittat i sin källare, och resultatet blev också därefter.
Att röka vattenpipa i Istanbul och Turkiet är på en annan nivå, verkligen inte en ungdomsgrej!

Trevligast är självklart att gå till ett café som är specialiserat på vattenpipor, men det går oftast att beställa på vanliga caféer också - sist och längst ner i menyn.
Med pipan ingår service. Personalen tänder den, blåser igång den, och tittar till dig för att se att allting går bra. Ser dom någonting som inte fungerar så fixas det, utan att du behöver säga till (eller ha egen kunskap).
Det är lätt att bli förvånad av hur mycket det röks på stan, och hur mycket enstaka personer man ser röka i en enda sittning. Och inte minst hur personalen klarar av alltihopa, förutom att vara i den rökfyllda lokalen hela dagarna går de också och underhålls-röker kundernas pipor.

Obs! Man beställer en pipa att dela på, inte en var. Men man får oftast personliga munstycken, som ett eget sugrör till delad dricka.

Obs! Det är fortfarande ohälsosamt att röka vattenpipa!
Hur illa det är jämfört med cigaretter är omdiskuterat, du kan börja din läsning på Vårdguiden.
För egen del känner jag att det är en okej nivå att röka vattenpipa några enstaka gånger.Te eller çay.

Te har en självklar plats i det vardagliga myllret i Istanbul, överallt springer yngre män och levererar fullastade brickor té mellan caféer, butiker och kontor.
Turkiskt té smuttas på i små vackra glas, med koncentrerad smak. Ingen mjölk men ofta mycket socker. Det är som en téets espresso!
Har man en gäst ligger det nära till hands att duka fram några glas, chansen är stor att du någon gång kommer att bli bjuden inne på en butik, eller medan du väntar i en reception.

(Inte min bild)

(Inte min bild)


 

Turkiskt Kaffe.

Det Turkiska kaffet tillreds på ett speciellt sätt och smakar som ingenting du druckit på ett Svenskt café.
Vatten kokas tillsammans med finmalt kaffe i en liten kanna som bara rymmer några (små) koppa, på ett speciellt sätt där kannan flyttas in och ur värmen några gånger efter hur kaffet kokar upp. Eventuellt socker kokas också med hela vägen.
När du får din kopp Turkiskt kaffe i espresso-storlek finns sumpet kvar i koppen, och är menat att sjunka ner och lägga sig som en massa i botten. Därför kan du vänta några minuter innan du börjar dricka, eller efter att du rört runt i koppen.
Sumpet blir sedan lite som den där cigarettfimpen, vart man väljer att ta stopp säger något om dagsformen. Att spå i sumpen i sin kopp är också en sak man kan göra lite på skoj.

Är du intresserad av att se världen genom dess olika kaffe-kultur? Vietnamesiskt Kaffe

Psst: Turkiskt och Grekiskt kaffe är i princip samma sak, men benämn kaffet efter det land du är i för säkerhets skull, det kan vara politiskt laddat och varför riskera att dra ner stämningen?

Kaffe serveras ibland med en liten Turkish Delight, denna med smak av rosvatten.

Kaffe serveras ibland med en liten Turkish Delight, denna med smak av rosvatten.


Här finns mer läsning om Turkiet och Istanbul:
Istanbul på Vintern
Turkiskt Hamam


 

 

Turkiskt Hamam

Turkiskt Hamam

Istanbul på Vintern

Istanbul på Vintern