Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Turkiskt Hamam

Turkiskt Hamam

Att gå på ett Turkiskt Hamam bad får du som besökare bara inte missa!
 

Speciellt inte om du reser till Istanbul på vintern, det är helt klart en perfekt vinter-aktivitet.
Jag är så glad att jag vågade mig dit trots lite nervositet och tveksamhet innan!


Mer läsning om Turkiet och Istanbul finns här:
Istanbul på Vintern
Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet


Ett Hamam är kort och gott ett gammaldags badhus.

Dit gick man för att tvätta sig före det fanns rinnande vatten i bostäder, men Hamam och andra gemensamma bad-anläggningar blir också viktiga delar av kultur och samhälle.
Att testa att bada och göra sig ren på ett annorlunda vis är alltså ett extra trevligt sätt att ta del av mäktig historia!

Obs! Inte att blanda ihop med ordet “haram” som jag alltid gör! Det betyder något som är fel och förbjudet inom islam, och alltså en helt annan sak.


Snabb Historia

Det turkiska badet har en lång historia bakom sig, med rötter ända till antikens Rom. Traditionen dog I västra Europa, men östra utvecklades den och hölls kvar.
Turkiska Hamam har dessutom varit extra viktiga för historiens kvinnor, eftersom det varit en plats för kvinnor (som alltid varit mer isolerade i respektive hem än män) att mötas.

Ordet Hamam betyder egentligen “mummel”, och visst finns där en rätt speciell akustik..


Jag gick till Det Här Turkiska badet i Istanbul som är ett enklare bad i en gammal byggnad, och vilken jag rekommenderar. På ett sätt faktiskt skönt att det var enkelt och utan krusiduller.
Men det finns också fina lite dyrare bad att välja som mer liknar spa, med mer extra lyx.


Hur fungerar det?

Hela proceduren är ganska likt att bada bastu! Du är i ett uppvärmt rum med hög luftfuktighet, och kan varva med att hälla kallvatten över dig. På det ingår också att en ur personalen skrubbar/masserar dig en stund!

 

Den varma plattan

I mitten av det uppvärmda rummet finns en varm marmorplatta. Värmen kommer underifrån och det är meningen att du ska sitta eller ligga på den. Påminner om att sola men bakvänt!

 

Duscha för hand

I det uppvärmda rummet finns några av en slags handfat med kran. Meningen är att skopa vatten ur handfatet och sedan hälla det över dig som en dusch, absolut inte doppa dig på något sätt :)(Jag vet inte ifall någon någonsin missförstått det, men ändå).

 

Skrubbning

Efter att värmts upp och ångats i bastubadet, blir du hämtad för tvagning av en ur personalen (av samma kön som du). På det enklare bad jag gick till var tvagningen en ganska abrupt procedur, jag kände mig mest som ett litet barn på kollo från förr.  (Men på lyxigare Hamam tror jag att tvagningen liknar mer en massage).
Fick ligga på ett bord och bli skrubbad med en vanlig skrubbhandske och tvål, sköljd med varmt vatten, och vända mig efter kommando. Och helvete vad smuts som rann av mig!! Riktigt effektivt!
Till min förtvivlan tvättade kvinnan även mitt hår, och hon kändes så auktoritär att jag inte vågade säga emot. Ett okänt schampo är en riktig fasa för någon som hållit sig till balsammetoden och no-poo i flera år!
Men ja, jag kände mig verkligen som ett litet barn att bli tvättad av någon sådär, det har ju inte hänt på många år. Att någon sköljer schampo i ens ögon liksom! Mycket konstig nostalgitripp.

 

Vila och té

Efter tvagningen får du gå tillbaka till rummet med den varma marmorplattan och relaxa. För att stegvis slussas ut ur den avslappnade Hamam-miljön ut till verkligheten bjuds det på té i ett vanligt (rumstempererat) rum, innan du klär om och går.
Sitt och ta in upplevelsen en stund, jag blir dessutom riktigt såsig av värmen och behöver en kvart att piggna till.

 

Klädsel och kroppslig integritet

Vad ska man ha på sig? Är kanske den första frågan man ställer sig innan man besöker ett Turkiskt Hamam bad.
Bikini är perfekt, eller dina kortaste badbyxor som man. På många bad delar man upp tider och dagar mellan könen (män och kvinnor är alltså aldrig i lokalen samtidigt), men på de som riktar sig mer till turister är det oftast mixat.
(Och den som har en stund över kan roa sig med att läsa recensioner på nätet av folk som bara antog att det var naket som gällde ;) )

Jag är inte särskilt blyg eller rädd för nakenhet, men den här tvagningen var ändå närgången nog att närma sig någon slags gräns. Överdelen av direkt, och den barska kvinnan lyfte och flyttade till och med på bikinitrosorna för att kunna skrubba absolut så mycket som möjligt haha.
Chock minst sagt!
Där fanns ingen av den diskretans eller artighet som läkare och gynekologer visat när dessa ber en ta av kläder haha.


Mer läsning om Turkiet och Istanbul finns här:
Istanbul på Vintern
Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet


Uppföljning Flygrädsla

Uppföljning Flygrädsla

Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet

Vattenpipa, Té och Kaffe i Istanbul Turkiet