Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Vad ska man packa? Varmt och soligt.

Vad ska man packa? Varmt och soligt.

Står du där sista kvällen innan avresa med halva din lägenhet utspridd över sängen, och en ryggsäck som nu plötsligt känns några storlekar för liten, och undrar hur det hela ska gå ihop?

big_129079fdb0a1455a9120178167044c55.jpg

 

Ja, det är lite av en sport för många som reser att banta ner sin packning. Ja det är lite nördigt, lite onödigt, men också ganska roligt.

Just nu reser jag genom Asien med den här ryggsäcken på 30L, och här tänkte jag förklara hur det går ihop:

 


Men först och främst vill jag slå ett slag för pack-påsar, de underlättar vardagen på en resa så otroligt!

När du behöver ett par strumpor slipper du gräva runt i halva ryggsäcken från olika vinklar, det enda du gör är att plocka upp påsar tills du hittar den med rätt färg. Sedan är det superlätt att plocka tillbaka påsarna, och du kan göra detta vart som helst utan att behöva vräka ut ditt hem på tex en tågstation.

Och också för affären Decathlon. De har så stört billiga ryggsäckar (vem får betala priset osv..) som ändå håller utmärkt! Allt ifrån backpacker-ryggor till små hopvikbara små daypacks.


Skjortan

Stor ljus skjorta för dagar du behöver skydda dig från solen. Den ska kunna bli smutsig och förstöras utan att det gör dig någonting, för du ska svettas ingen, använda på stranden och kanske bada i den. Linne är ett bra material, men vanlig tunn bomull fungerar också.
Kika på herravdelningen på Stadsmissionen eller liknande!
 

Keps eller solhatt

Har samma funktion som skjortan fast ser till att vi inte bränner sönder lilla näsan. Ett måste.
Obs! Solglasögon ger inte samma skydd ;)
 

Underställ

För kalla flygplatser och långfärdsbussar där ac’n är alldeles för högt uppskruvad behöver du täcka dig från topp till tå med ull. Ett underställ är den bästa kompromissen mellan värme och plats det tar i väskan. Var noga med materialet, titta alltid på lappen när du handlar kläder och satsa på hög procent ull till kläder som ska värma gott.
(Ett par strumpor ifall du inte planerar att ha gymnastikskor med dig, som komplement till understället).

*Bonustips!
En mössa i ull då vädret kan vända. På min Asienresa gick jag och frös flera veckor eftersom en jäkla köldknäpp drog ned temperaturen något mer än vi kunnat föreställa oss..


Badkläder

En självklarhet, jag brukar packa 2 för att slippa ta på mig en som inte hunnit torka från förra badet.
 

Favorit shortsen eller kjolen

Packa ned det sådant du gillar nog att använda varenda dag, så behöver du egentligen bara två par. Jeans tar väldigt mycket plats i packningen, tunna mjuka shorts eller cykelbyxor betydligt mindre.
 

Långt men svalt

When in doubt, packa fler tights.
Du vill ha möjligheten att täcka benen ibland, utan att det blir för varmt. Ibland är det inte socialt accepterat att gå barbent, eller så kanske du behöver skydda dig från solen. En fladdrig långkjol fungerar ju också, men sådana snubblar jag bara på när jag försöker typ gå i trappor?

 

Finklänningen

Packa ETT plagg som är mer uppklätt behövs, varken mer eller mindre. Välj någonting som du kan ha på en finare restaurang eller en rooftop bar, men som också ska tåla att knölas ned i botten på ryggsäck där emellan.
 

Och sedan det vanliga ur basgarderoben:

Några T-shirts, linnen, en enklare klänning. Tröjor är trevligt att kunna byta ofta när det är svettigt.
Packa också mycket underkläder, de är jobbigast att ha slut på mellan tvätt!


Skor:

Ett par bekväma sandaler, i bekvämlighets-nivå med Birkenstock eller vandringssandaler med kardborre remmar. Att användas nästan varje dag.
Tänker du dig att det blir någon slags vandring eller träning behövs också ett par gymnastikskor och några par (korta) strumpor. Sandaler skyddar för dåligt på många vandringar, och gym brukar ha hela skor som krav.

 

Daypack:

Ha en ryggsäck eller väska som är lagom för en dags utflykt. Den ska rymma (din dator om du har med en) dina prylar som kamera, läsplatta, mobil, pengar. Och ha plats nog för en tröja eller badkläder, och gärna en vattenflaska.
Din daypack packar du helt enkelt med dig varje gång du hittar på något och lämnar ditt hem.
När du reser med din stora ryggsäck hänger du den lilla på magen - och vips är du mer balanserad! (Och kan lättare rota efter pass och biljetter eftersom de sitter på magen).


Hygien:

Hygienartiklar är ju mer personligt vad man använder, men ta bara det allra nödvändigaste. Jag använder nog bara 10% av det som ligger i min necessär, typ pincetten, de flesta trappa ner ordentligt på smink och fix när dom reser. Alla omkring går runt lite sunkigare, och det kommer kännas konstigt att fixa sig när man typ sovit i en hängmatta.
Tandborste och tvål går att köpa i varenda liten kiosk, och ingår varje gång du bor lite bättre.

Du kommer att få göra avkall på saker eller förenkla rutiner efterhand, när de kräver orimligt krångel. Hemma kör jag tex balsammetoden sedan många år, men på Asienresen var utbudet så katastrofalt dåligt att jag fick trixa och hitta på en annan lösning, med endast vatten och kokosolja!

Handsprit eller tabletter mot magsjuka har jag klarat mig bra utan både i Indien, Latinamerika och Sydostasien. Det känns som en fruktlös kamp ändå att hålla på.

Har inte heller solkräm - utan har gått över till att klä mig täckande, hålla mig i skuggan, och sola kontrollerat tills jag byggt upp ett eget skydd.

Obs! Använd inte tamponger när du reser och det är knepigare med hygienen! Det kan växa till obehagliga saker i dom där små rackarna.. läs Tampongsjukan.

Sedan tycker jag att det är vettigt att packa (utom eventuella kondomer) ett eller två paket dagen-efter-piller och graviditetstest. (Allting är billigare och bättre att köpa på nätet).
Även om du inte tänker dig att du kommer behöva något av de, så tänker jag alltid att en situation kan uppstå där du träffar på någon som sitter i en knipa, och hur fint vore det inte då att kunna ge ett gravtest till någon som behöver det?


Träning

Tillhör du oss som gillar både att träna och resa?
Jag brukar vara riktigt snål med träningskläder, och istället använda de plagg som är på väg att hamna i tvättpåsen. Min bästa sport-bh däremot har hedersplats och får alltid följa med oavsett.
Ett gummiband är det redskapet jag skulle prioritera framför alla andra! Sätt det runt en stolpe utomhus så har du nästan en hel kabelmaskin!

Vill du läsa mer om att träna på resande fot: Att träna under längre resa.


Inga böcker

När jag var ett barn och reste med familjen (till Grekland) var vi alltid oense om hur mycket böcker jag fick ta med mig. Jag läste non stop. Och jag minns hur hemskt det var den där sommaren då dom övertalade mig att ta med alldeles för lite böcker för en månads häng på landet i mormors hus - fy satan vad bitter jag var. (Och säker också mina föräldrar haha)

Nuförtiden finns ju smarta lösningar på det där, paddor och läsplattor! <3

Det fina med dom utöver att de sparar plats och väger ingenting, är att du smidigt köper böckerna via internet i själva manicken. Och eftersom man utvecklas och inspireras under en resa kan man hänge sig åt att djupdyka i sina nyupptäckta intressen utan att behöva vänta tills man hittar boken i en affär! (När hajpen redan är över).
 

Kan du byt dator mot padda?

Vill du ha en dator med dig så kan du först fundera på ifall du kan klara dig med en padda istället? Du sparar plats och vikt eftersom paddan och laddaren är betydligt mindre än de flesta datorer.
Jag har med mig dator, kamera och laddare till de båda, och mina elprylar väger typ lika mycket som hela min övriga packning.
 

Mobiltelefonen måste du absolut lämna hemma!

Nä jag skojar såklart ;)
Ta två par hörlurar och laddare för att vara på den säkra sidan.
Den som vill resa utan telefon för sakens skull måste först komma på hur den ska lösa det här med en pålitlig väckarklocka (!)

Och är du inte särskilt intresserad av att foto så duger mobilkameran faktiskt bra, den hänger ju ändå med överallt och är där när det händer på ett annat sätt än en otymplig kamera.


Är du fortfarande osäker? Packa mer och skicka hem saker du inte använt med posten efter någon månad. Det är ofta smidigare och billigare än man tror.

Och en rolig sak med att resa är att allting känns som ett sådant överflöd när man kommer hem.
Har jag hela 5 tröjor till? OMG! Och två par jeans?

Istanbul på Vintern

Istanbul på Vintern

Träna på resa

Träna på resa