Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Läsa Språk för Nybörjare på Universitetet

Läsa Språk för Nybörjare på Universitetet

Är detta året då du äntligen lär dig det där språket du alltid velat?

abstract_colorful_watercolor_texture_by_love_kay-d78zxhg.jpg

Spanska, Franska, Italienska, Tyska, Ryska, Japanska, Arabiska, Rumänska, Danska, Finska, Portugisiska, Lettiska, Litauiska, Nederländska, Kinesiska, Koreanska, Teckenspråk, Polska, Grekiska, Swahili, Persiska, Latin, Estniska, Turkiska, Sanskrit, Hindi, Keltiska språk, Hebreiska, Kurdiska, Jiddisch, Samiska, Norska, Tjeckiska, Ungerska, Katalanska, Bulgariska, Albanska, eller Meänkieli?

Alla språk jag hittade kurser i på Antagning.se.
Ville genast anmäla mig till typ 10 stycken, men lyckades sansa mig.

I skrivande stund så är anmälan till Höstterminen 2018 öppen!

(Ja, jag är den som påminner allt och alla att söka till universitetet, varje gång ansökan öppnar)

Du anmäler dig här, det är väldigt enkelt och smidigt: Antagning.se


Förra terminen läste jag Spanska för nybörjare på Stockholms Universitet, och tänkte här berätta lite om min upplevelse för att kanske ge svar på eventuella frågor och underlätta för den som tvekar.


Här är världens roligaste serie (?) som görs i olika språk (Spanska, Franska, Tyska) speciellt för elever.

Nivån på språket trappas upp lite efter varje avsnitt - hur långt klarar du av att hänga med?


Nybörjare eller steg 1:

Kursen “För Nybörjare” är till för dig som inte har några förkunskaper, eller inte har läst språket steg 3 i gymnasiet.
Det kan enkelt förklaras som språk “noll” eftersom terminen som följer efter är språk 1, och terminen ska motsvara hela högstadiet och gymnasiets språkkunskaper.
(Under en period läste jag exakt samma glosor och grammatik som min mycket yngre lillasyster läser på gymnasiet, festligt eller ångestskapande, beroende på hur man ser det haha).

Den extra terminen kan bli ett försprång:

Jag tror dock att den som läst grunderna på universitetet istället för att ha behörigheten från grundskolan kommer att vara bättre förberedd, och kunna mycket mer. På universitet koncentrerar man på ett ämne hela terminen, och alla elever är motiverade att lära sig.
Mycket bättre förutsättningar för att lära sig ett nytt språk!

Har hört att steg 1 kursen (den som elever med behörighet i språket från gymnasiet får börja direkt med) kan vara som en riktig käftsmäll, och att många hoppar av för att tempot är för högt.
Den som läst nybörjarkursen på universitetet istället är nog bättre rustad, kunskaperna är färska och man är redan van vid sättet att studera, har farten uppe osv.


Hur var det då?

Trots att språk var ett av mina absoluta hat-ämnen i skolan, så tyckte jag om att läsa kursen och fortsätter gärna någon gång i framtiden!

Min kurs (och de flesta andra jag kikat på) var uppdelad i 4 delkurser som lästes parallellt hela terminen;
Grammatik, Läsa och skriva, Prata, och Historia och kultur.

Jag tyckte att tempot var ganska högt, att grammatiken var svår att förstå, och av mig krävde det ganska mycket jobb för att ha en chans att ens hänga med från vecka till vecka.
Men i klassen fanns någon slags attityd av att allting var så enkelt.
Det förväntades liksom att man i samförstånd hintade om hur lite tid man behövde lägga ner, och att man självklart hann med andra kurser eller ett jobb också. Ganska många lärarstudenter hade vi som läste till och med denna heltidskurs utöver sin pågående heltidsutbildning till lärare!
 


Varning för spansktalande!

Just spanska är ett sådant språk som nästan ingen är helt främmande med. Alla vet ungefär hur det låter, hur man presenterar sig och kanske till och med kan ha en enkel konversation.
Det gör att man på kurser i Spanska kanske hoppar lite väl snabbt igenom de allra första grunderna, man anpassar sig lite till gruppen.
Jag hade till exempel klasskamrater som pratade på spanska med läraren redan första veckan. Tror inte att det är samma sak om man läser Kinesiska eller Latin...


Vilka väljer att läsa språk för nybörjare?

Min klass var blandad på ett helt annat sätt än när jag läst andra kurser! Jag kan dela in oss i fyra ungefärliga grupper:

  • Unga men ambitiösa elever som vill prova på universitetet innan dom väljer sin “riktiga” utbildning.
  • Äldre, trötta och luttrade elever som har läst en del på universitet, ibland en hel kandidat, och läste språk lite i brist på annat.
    Mig inkluderad här.
  • Lärarstudenter som läser kursen utöver sin pågående lärarutbildning. De jonglerade scheman och var sällan närvarande, men kunde på något magiskt sätt sedan briljera när de väl dök upp! Det kallar jag planering!
  • Äldre elever som redan gjort sin runda på universitet och i arbetslivet. Ingen annanstans fanns ett sinne för detaljer som hos denna grupp!

Självstudier:

Att plugga bra på egen hand är verkligen the key, det är allt.
Kursen tillhandahåller egentligen bara den röda tråden, någon att svara på frågor, och pressen som gör att arbetet blir av.
Kommer du igång med din egen grej tidigt så kommer kursen bli mycket roligare! Du kan börja prata och skriva tidigare med ett litet ordförråd, och när du knäcker grammatik-koderna blir det plötsligt möjligt att läsa!
När du kan använda språket lite grann så ger det fart, en snöbollseffekt där du tillslut bara hänger med i farten. (Antar och hoppas jag, så långt har jag inte kommit än, haha!)

Typiska trix från polyglotter på internet, som också kan användas för att inte glömma bort ett språk man tidigare läst, är att varje dag:

  • Prata högt för dig själv. Beskriv allting du har på frukostbordet framför dig eller alla plagg när du klär på dig.
  • Skriv dagbok. Skriv hur dagen har varit med några meningar, det behöver självklart inte vara djupsinnigt alls.

App för Glosor:

Som nybörjare behöver du mata in mycket standard-glosor för att komma igång med språket.
Bästa sättet att göra detta är med en app, jag gillar och rekommenderar Brainscape. Det fungerar precis likadant som gamla hederliga flashcards, bara att du slipper sköta dem manuellt, och din digitala kortlek har du ju alltid i fickan.
Dessutom finns en funktion hos de bättre apparna som kallas spaced repetition. Korten sorteras efter hur svåra dom är för dig, och appen ser till att visa svåra kort oftare än de lätta som bara visas ofta nog för att inte helt glömmas bort, enligt något fint uträknat system.


Nyttja all språkhjälp universitetet erbjuder!

De större universiteten har en egen liten hemlig klubb och guldgruva när det gäller språk!
*Och brukar vara öppet för alla studenter på skolan, inte bara de som läser språk.

Språkcafé är som ett avslappnat möte eller mingel, där en elev med språket som modersmål har ansvar för att styra upp och hjälpa till, och flera elever som vill lära sig språket kommer för att få använda det dom lär sig i praktiken.
Jag gick bara på språkcafé en enda gång, dumt nog tog det lång tid för mig att våga mig dit som nybörjare. Det var ju självklart ingen fara alls!

Tandem är ett system där du paras ihop med en språkkompis och övar på tu man hand. Ni matchas så att varje person vill lära sig det språk som den andra kan flytande.
En Svensk som pluggar Franska paras tex ihop med en Fransk utbytesstudent som vill lära sig Svenska.
När ni fått varandras kontaktuppgifter är resten fritt att planera själva, men tanken är att man ses någon timme i veckan över en kaffe (i att lära sig svenska ingår att förstå vår besatthet av kaffe, haha) och pratar vardera språk hälften av tiden.
Jag anmälde mig på skoj till två tandem-samarbeten, och fick matchning i båda språken. Ett rann tyvärr ut i sanden på grund bristande personkemi / tid, men i det andra fick jag en fin vän och vi hade fantastiskt roligt när vi träffades.
Särskilt produktivt var det dock inte, eftersom vi inte hade en aning hur vi skulle lägga upp undervisningen, eller ännu mindre hur man lär ut ett språk? Vad skulle börja med om du fick lära ut svenska till en fullständig nybörjare?


Att använda teoretisk kunskap såhär live är påfrestande men också roligt, och framförallt galet nyttigt om man verkligen vill utvecklas!

Och att hamna i positionen att behöva förklara mitt eget språk svenska för någon har varit en riktig ögonöppnare! Vilket häftigt språk vi har alltså, det är fint och har personlighet det också!

Varje gång jag känner mig dålig för att det tar emot med språken, så tänker jag på att jag faktiskt kan svenska!
Kollar på ett Youtube klipp eller lyssnar på en sång för nybörjare och myser i att jag iallafall slipper traggla mig igenom det där. Att jag faktiskt kan någonting.


Musik och Polyglotter för motivation:

Det bästa sättet att hålla motivationen uppe har för mig varit att lyssna på musik på rätt språk!

Jag byggde upp en spellista under terminen som jag satte på varje grå regniga morgon på väg till skolan, och som alltid vände min motvillighet att traggla krångliga böjningar till ny fräsch inspiration!
Det var ju en påminnelse om varför jag gjorde det hela från början - för att kunna prata lika coolt som dem i musiken!
Eyes on the prize :)

En annan sak jag snöade in på var att titta på klipp där polyglotter visar upp hur många språk dom kan, genom att snabbt berätta sin historia medan dom växlar mellan språken. Mycket inspirerande!


Varför vill du lära dig språket?

Det är alltid bra att ha ett tydligt varför.

Jag behöver ha en koppling till ett språk (eller ämne) för att överhuvudtaget vara mottaglig att ta in kunskap. Att jag känner någonting för språket och allt som kommer med det.
Har aldrig kunnat engagera mig in någonting ”bara för att det kan vara bra att kunna, eventuellt, någon gång i framtiden”.
Vissa har en så stark dröm om en kultur och ett språk (lyssna bara på ordet frankofil..!) att det räcker för att inspirera dom att lära sig ett helt språk innan dom ens tex rest dit.

Jag fungerar tvärtom, jag reser först :)

Spara till nästa resa med appen dreams

Spara till nästa resa med appen dreams

Världen sorterad på ett annorlunda sätt - Tedtalk

Världen sorterad på ett annorlunda sätt - Tedtalk