Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Spara till nästa resa med appen dreams

Spara till nästa resa med appen dreams

En vän tipsade mig om en app som hon var nästan lyrisk över, när jag testat den i några dagar var jag lika biten, och nu tänker jag tipsa er:

Det här inlägget kommer handla om appen Dreams!
Och är inte ett sponsrat inlägg, bara ett hederligt genuint tips :)

Dreams är en relativt ny app, som gör det enklare och roligare att spara pengar. I den Facebook grupp jag är med i där sparande i Dreams diskuteras, märks det att många sparar till just resor.

Appen är väldigt ambitiöst gjort, för den fungerar genom att skapa dig ett konto hos Ålandsbanken och flytta pengarna du sparar direkt från ditt vanliga bankkonto dit.
(På 3 bankdagar har du dom tillbaka ifall du vill det). Det är alltså inte bara ett hjälpmedel (såsom en app där du bokför utgifter, vilket också är ett bra verktyg) utan sparar mer konkret åt dig.

När du startat upp appen skapar du en sparbössa, en ”dröm” som du namnger och sätter mål för vilken summa du vill ha sparat tills när.

Sedan finns det olika funktioner du kan ställa in, hur appen ska dra pengar från ditt konto till drömmen. Här börjar det roliga. Du kan sätta upp fasta regelbundna summor, eller mer kreativa funktioner såsom tex ”Everest” där summan ökar gradvis under ett år, eller ”Tjuven” som snattar lite då och då från dig till ditt sparande.


Det finns egentligen två taktiker för att lägga upp ett sparande med dreams:

  • Spara mycket och aktivt.
    Du lägger inte upp så mycket automatiska dragningar, utan ser till att lägga in alla summor du sparar varje dag genom att göra smartare val. Säljer du någonting på blocket -> in på dreams. Skippar du utekaffe -> in på dreams. Har du pengar över när månaden är slut -> in på dreams.
    Det här kräver att du är motiverad, men det hjälper också till att öka motivationen när du blir ”belönad” för dina ansträngningar hela tiden. En god spiral!

  • Spara lite och passivt.
    Bästa sättet för dig som egentligen inte är så peppad på det här med sparande, men vill eller behöver göra det ändå. Du lägger upp drömmar med en regelbunden dragning på en låg summa, och glömmer sedan bort appen. Har hört att vissa till och med raderar appen, för att ladda ner den igen när drömmen färdig!


En nackdel med appen är dock att det ibland kan ta lite väl lång tid för pengar att föras över. Dom blir hängande ”i luften” och det känns lite ju olustigt. Mer än det har jag inte att klaga på.


Jag gjorde så att jag delar upp sparandet till "resor" i olika kategorier:

Och för att inte glömma, det första sparande alla bör sätta upp:

IMG_0348.JPG

Obs!
Att tänka på när du använder Dreams med tight ekonomi:

Var försiktig med automatiska överföringar och fall inte för frestelsen att sätta igång ett för hårt sparande (som jag gjorde).
Risken är att, speciellt om ditt liv eller din ekonomi inte är perfekt inrutat, du plötsligt kommer att stå med 0 kr på kontot för att någonting drogs (som händer mig jämt).
Det är bara ju jobbigt och onödigt :)

Mat i Malaysia

Mat i Malaysia

Läsa Språk för Nybörjare på Universitetet

Läsa Språk för Nybörjare på Universitetet