Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Malaysia - landet svenskarna missat!

Malaysia - landet svenskarna missat!

Kan du nämna tre saker om Malaysia?


När jag styrde om min resa till Malaysia istället för Filippinerna visste jag absolut ingenting om det här stora landet, som ändå gränsar till svenskarnas favorit Thailand. (Och där av den något provocerande och dumförklarande bilden, den hade gjort iallafall mig klokare!) 
Det är som att det låg en suddig yta över landet på kartan; där är Thailand och Vietnam, och swoosh över till Bali. Varför?
Och jag måste få tillägga att, ja, det var en mycket märklig känsla att dimpa ner någonstans så utan förväntningar!


Malaysiska mixen:

Lite av “grejen” med Malaysia, och som dom själva gärna framhåller, är att landet är multikulturellt. I Malaysia har tre folkgrupper/ursprung/kulturer funnits tillsammans under väldigt lång tid: Malayer, Kineser och Indier.
Och denna blandning/uppdelning kommer fram överallt. I maten, i stadsbilden, i kulturen, i språket, politiken, och i  vardagslivet.

Denna mångkulturella mix framhävs ofta som väldigt lyckad och inkluderande, men efter att ha varit i Malaysia i en månads tid uppfattade jag snarare landet som mycket segregerat! Det är inte alls en mångkulturell mix, det är en sk fruktsallad! Mycket sällan såg man människor från olika grupper umgås tillsammans eller vara på samma arbetsplats.

Och att segregationen dessutom var någonting som snarare uppmanades och värnades om, än någonting som man försökte bekämpa.
Både skolsystemet och vissa delar av rättssystemet är nämligen uppdelat och olika för de olika grupperna. De flesta barn går i en separat skola upp till en viss nivå, och familjerätten är delvis separerad och olika för grupperna. Man skiljer främst på muslimer (malayer) och icke muslimer (indier och kineser), och det är så pass grundligt att det står “Islam” utskrivet på alla malayers ID handlingar, för att kunna skilja dom åt eftersom att olika lagar gäller! (Dessutom är det mycket svårt att byta).


Förbered dig med standup komedi:

Om du har netflix rekommenderar jag att titta på ståupp komikerna Kavin Jay och Fukkah Fuzz, så har du en liten introduktion till landet, grejen med grupperingarna och får lyssna lite på det svängiga sättet att tala. Förena nytta med nöje minst sagt!

Kuala Lumpur och Pertronas Towers:

Här läser du om det mest välkända och ikoniska utflyktsmålet i Kuala Lumpur: En dag i Kuala Lumpur.


Mat:

Malaysia har mycket att erbjuda den som älskar att äta. Du har malaysisk mat, kinesisk mat, och indisk mat. Blandad, men för det mesta separerad.
Jag tänkte berätta om några malaysiska standard-mål, om att äta dumplings i Malaysia (och tex hur det skiljer sig mot Hongkong), och tipsa om några indiska favoriter. Här läser du om Mat i Malaysia.


Klädkod:

Tänk något mer påklädd än i Thailand. I städerna skulle jag känna mig malplacerad i ett vanligt linne, och absolut inte bekväm i byxor som sluta högre än knäna. Samma gäller män!
(På strandorter är det självklart mer avslappnat).


Ett annat sätt att peka i Malaysia:

 

a983.png

Ön Langkawi:

Här läser du om den mysiga ön och turistorten: Malaysia - Langkawi.

 

Pinang och Georgetown:

Här läser du om den pittoreska staden Georgetown (som också är känd för sin mat) på ön Pinang.
Malaysia - Pinang och Georgetown.


Tåg och båt istället för flyg:

Många turister och backpackers tycker att det är helt onödigt att resa med någonting annat än flygplan, även korta sträckor, eftersom att det är så billigt. Men som bekant så avskyr jag att flyga, och skulle aldrig få för mig att flyga korta sträckor inrikes om det inte är absolut nödvändigt!
Och det gick jättebra att ta sig runt med tåg, båt och buss!

*Men, jag har hört en del skräckhistorier om längre båtfärder som varit mycket gungiga och gjort alla passagerare åksjuka. Den mellan öarna Langkawi och Pinang tex. Det här beror säkert på väder och säsong, men om du inte känner för att chansa, så är det bättre att åka båt närmaste väg in till fastlandet och sedan avverka den största distansen på land.


Borneo:

Jag besökte aldrig den berömda ön Borneo, men vill bara skriva här att en del av Borneo tillhör nationen Malaysia. (Det är delat mellan Malaysia, Indonesien och pyttelilla Brunei).


 

Ett eget träningsläger - Crossfit på Bali

Ett eget träningsläger - Crossfit på Bali

Malaysia - Pinang och Georgetown

Malaysia - Pinang och Georgetown