Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Mat i Malaysia

Mat i Malaysia

Malaysia har mycket att erbjuda till den som älskar att äta! 

Du har malaysisk mat, kinesisk mat, och indisk mat. Blandad, men för det mesta separerad.
Jag tänkte berätta om några malaysiska standard-mål, om att äta dumplings i Malaysia (och tex hur det skiljer sig mot Hongkong), och tipsa om några indiska favoriter.

Pinang och staden Georgtown är känd för att vara en plats där det finns massa intressant mat att äta. Jag såg absolut inte varför den fått detta rykte, men i ärlighetens namn ansträngde jag mig inte heller för att leta reda på någonting heller när jag var där (livet kom emellan).


Malaysisk mat:

Ansjovis och Jordnötter
Ett spännande och oväntat tillbehör som kommer med måltiden, eller står framme på bordet, är en blandning av jordnötter och torkade små ansjovisar!

Nasi Lemak
Nasi Lemak är något av en nationalrätt som kan ätas under hela dagen, även till frukost.
Den består av ris, stekt eller kokt ägg, stark röd sambal-sås, kyckling i en mildare sås, och jordnötter med torkad ansjovis.

Nasi Dagang
Ungefär samma som Nasi Lemak fast med en fisk-curry!

Nasi Kandar
Ris med olika smårätter och såser. Många rekommenderar att blanda tillbehören, men jag tycker lite försiktighet är på sin plats.

* Det ska finnas en Malaysisk Restaurangen i Stockholm, som jag inte kan hitta online. Om någon vet någonting om den, så kontakta mig hemskt gärna via mail-formuläret nedan).


Kinesiska dumplings i Malaysia:

Annorlunda från Hongkong:
I både Malaysia och Hongkong är dumplingsen likadana, men restaurangerna, rutinerna och tillgängligheten för turister är helt annorlunda. Här kan du läsa om dumplings i Hongkong.

I Hongkong är det enkelt att beställa eftersom du ofta får menyn på ett papper innan du sätter dig, och helt enkelt kryssar i allting du vill ha. Många gånger är den även på engelska, och personalen låter dig ta din tid ifall du inte förstår. Det är lätt att förstå strukturen.

I Malaysia däremot, av min lilla erfarenhet att döma, behöver du vara rätt så bekant med Kina, och kunna prata språket. På dumpling-restaurangerna satt nästan uteslutande gamla kineser, och därmed inte ett spår av engelska. Och serverings-systemet, kräver att du vet vad du vill ha på förhand utan att ha en meny eller bilder att peka på, och dessutom klarar av att förmedla det. Jag fick iallafall aldrig grepp om hur saker fungerade. Ibland går personalen runt i lokalen med dumplingsen ungefär som att någon säljer korv från en låda på magen, och låter dig plocka det du vill ha på små tallrikar så som tapas. Men även då är det knepigt att kommunicera ifall du vill titta på en annan “korvlåda”, är klar med att plocka, eller vill ha en runda till. Och jag förstod aldrig ifall dom gick runt med lådorna för att hjälpa oss “korkade turister” eller ifall det var någonting som hände då och då, som någon slags sälj-runda.

Med detta sagt så rekommenderar jag verkligen alla att besöka dumpling-restauranger ändå! Dumplingsen är så fantastiskt goda, väldigt speciella jämfört med vår svenska mat, och ofta väldigt prisvärda. Och visst finns det en charm i dryga servitriser och pensionärs-gäng som sitter och överröstar varandra i en ångande, spartanskt inredd lokal?
Gå bara inte dit när du är trött och väldigt hungrig, utan välj ett tillfälle när du har laddat med extra mycket äventyrslusta och tålamod.
(Och detta säger jag för att vi aldrig riktigt lyckades äta oss mätta på en sittning på dumplings-restaurangerna i Malaysia, eftersom vi aldrig lyckades beställa så mycket mat vi ville ha, haha)

* Ska jag vara helt ärlig så fick jag aldrig grepp om den Kinesiska maten, förutom dumplings. Det blev liksom aldrig rätt, varken i Hongkong, Malaysia eller Japan. Men kanske i framtiden?


 

Indiska favoriter:

Indien är ett stort och kultur-rikt land, och skillnaderna mellan mat från olika regioner är självklar mycket större än vad jag kommer att skriva här. Men, för att ha en väldigt basic uppfattning, så kan man tänka att maten från norr är mustigare och söder klarare.

Roti Chanai eller Roti Prata:
Roti Chanai är en indisk-influerad rätt som liksom Nasi Lemak "egentligen" är en frukosträtt men kan ätas när som helst, och som säljs överallt i Malaysia och Indonesien.
Ofta kan du få den med fyllning som är smidigt inpaketerat och lagat ihop med brödet, vanligaste fyllningen är stekt ägg. Rotin kan också serveras med en sås till eller på.

Grytor:
Jag gjorde ett försök att lista mina favoriter av Indiska grytor, men det gick helt enkelt inte att strukturera en sådan. Dels för att jag inte riktigt fått ordentligt grepp om alla namn och vad som betyder vilken variant på vad!
Men det jag iallafall kan säga, är att jag aldrig blivit besviken på en Indisk gryta. Så det är bara att gå loss och beställa vad som helst från menyn. Allting är gott!

Till detta äter du bröd eller ris.
Naan är saftigast och går ockå att få med vitlök, roti fungerar bra men är inte riktigt samma sak, och vill du har ris så smakar kryddris som Peelay chaaval så gott att det känns synd att blanda med den andra maten.

Lassi:
Vatten går ju alltid bra att dricka, och är många gånger den dricka som passar bäst ihop med maten!
Men om du vill ha någonting att dricka före eller efter maten så måste du prova en Lassi.
Lassi är en yoghurt-dryck som är ganska lik turkisk ayran. Den finns oftas i en söt variant med mango (mixad som en smoothie) och en salt variant. Ibland görs den på getmöljk istället för ko.
Det finns ingenting mer svalkande än en salt lassi (eller ayran) när man kommer in från en svettig dag på stan, och jag ber alltid om extra extra mycket salt i min.

* Efter maten ställs ibland fram en skål med anis, ibland kanderad, som jag antar är till för att bättra på andedräkten. Det är jättegott att tugga, och om man får det i små påsar (som socker) brukar jag ta med mig allihop!

*Och obs! Finns inga bestick som du kan använda, så är det brukligt att äta med höger hand! (Den vänstra torkar man sig med där bak). Det finns ofta handfat i restaurangen att tvätta av sig vid när man kommer in.

 

Bonus, Indiska efterrätter att hålla utkik efter:

Kufi - Saffransglass med konsistens som sorbet
Gajar ka halwa - Saftig, söt och kryddig  morotskaka

Men, du kan nog äta vilken Indisk efterrätt som helst, och det kommer vara sött, kryddigt och gott.

En dag i Kuala Lumpur

En dag i Kuala Lumpur

Spara till nästa resa med appen dreams

Spara till nästa resa med appen dreams