Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Ett eget träningsläger - Crossfit på Bali

Ett eget träningsläger - Crossfit på Bali

Efter att ha rest runt en längre tid blir iallafall jag ganska trött på backpacker livsstilen och längtar bara efter träning och rutiner!
Därför planerade vi månaden på Bali efter ett enkelt och ganska fyrkantigt koncept - att träna Crossfit varje dag, och bara äta, vila och plugga resten av tiden. Ett hemmagjort träningsläger!

* Obs! Detta är INTE ett sponsrat inlägg på något sätt.

Tidigare har vi ofta gjort den här typen av ”träningsläger” på resor fast då centrerat kring att surfa. Men eftersom jag har blivit lite skeptisk mot surfing som du kan läsa mer om här: Min surfresa - det ingen talar om, så kändes det roligare att prova på någonting annat denna gång!Träna, Äta och Vila:

När man låter träning ha huvudrollen på en semester så blir resten av tiden automatiskt lite mer enformig. Man orkar inte med lika mycket äventyr!

Sett från en mer positiv sida, så kan man säga att träning gör att man är mer än nöjd med det man har. Det enda man önskar är att äta ett stort lass med mat och vila i en solstol resten av dagen.
Alltså mindre rastlöshet, och större uppskattning av de bekvämligheter man har på semester!


Vad är Crossfit:

Crossfit är en relativt ny träningsform och tävlingsgren där man blandar olika träningsformer i en enda härlig röra:

  • Kroppsviktsövningar (situps och armhävningar tex)
  • Gymnastik (romerska ringar och att stå på händer tex)
  • Konditionsträning (löpning och roddmaskin tex)
  • Tyngdlyftning, strongman och annan träning med vikter (frivändningar och farmers walk tex)


Ett pass går oftast till så att man först värmer upp, sedan övar på tekniken i någon av de knepigare övningarna, och sedan gör själva träningspasset/dagens utmaning (på engelska WOD, workout of the day).

Se till exempelt detta pass (en wod) som kallas Helen:

3 rundor av
400 m löpning
21 kettlebellsvingar
12 chins
på så kort tid som möjligt.


Är crossfit bra för otränade nybörjare?

Jag skulle säga nej. Crossfit blir ganska tråkigt om man är allt för otränad!

Inom Crossfit försöker man lägga upp passen så att övningarna går att anpassa för varje deltagare. Man väljer alltså sina vikter och antal repetitioner helt efter egen förmåga. (När jag var ny gjorde jag helt enkelt hälften av vad man skulle på allting!).

Och det är jättebra!

Men, om det finns mycket saker man inte kan utföra och det känns som att resten av gruppen är på en nivå som är mil ifrån ens egen, ja då förtar det tyvärr en del av nöjet att träna för mig iallafall.

* Många som har tränat Crossfit länge gör minst ett pass varje dag, och gärna fler på semestern. Men det tar ett tag att vänja kroppen vid så mycket träning, och är du nybörjare är det egentligen ett Crossfit-pass om dagen lite för mycket!
Det kan vara bra att ha i åtanke när du planerar ditt “träningsläger”!


Fortitude på Bali:

Det finns några stycken Crossfit klubbar på Bali, men den enda som har AC är Fortitude i Seminyak. Fortitude är dessutom den klubben som jag upplevde som mest välkomnande och öppen mot besökare som inte är helt invigda i Crossfit-kretsarna, till skillnad från de andra klubbarna som istället kändes svåra och lite avvisande när man tog kontakt.
* Våren 2018, saker kan ha ändrats sedan dess ;)

Lokalerna är fina och har allting som behövs, det finns många pass att välja på hela veckan, och det är sällan så fullt att det blir trängsel.

På många Crossfit-klubbar finns det tyvärr en elitistisk stämning, där man har en dålig attityd mot nya medlemmar och håller fast vid den sortens hierarki och sociala ordning som de allra flesta lämnade på högstadiet.

Men på Fortitude upplevde jag raka motsatsen, där fanns en fin stämning. All personal var mycket trevliga och alla medlemmar behandlade varandra med vänlighet och respekt, oavsett hur duktig personen är på Crossfit eller sociala poäng. Jag kände mig väldigt välkommen från första början till slut, och jag är säker på att du kommer göra det med!

* Och ett extra plus är att det lilla caféet i receptionen säljer bulletproof coffie!
Det har ett stort symboliskt värde för mig haha.

En månads medlemskap kostar ungefär 1 000 kr (ungefär samma som i Sverige).

 

Klant listan

Klant listan

Malaysia - landet svenskarna missat!

Malaysia - landet svenskarna missat!