Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

PK att åka till Israel?

PK att åka till Israel?

När jag bokade min resa till Israel märkte jag hur jag drog mig ifrån att berätta det för folk! Jag fick känslan av att det inte var helt okej, att jag skulle göra någon upprörd eller inte bli omtyckt. Att det är någonting som inte är riktigt PK.

Det grundar sig väl i att jag inte själv är säker på vad som är PK eller ”moraliskt” i hela den här rese-cirkusen. Det skulle ta så mycket soul searching och lång tid att reda ut saken att jag helt enkelt tar lite ogenomtänkta beslut I gråzonerna, under tiden.

  Israel och Palestina - konflikten
Konflikten mellan Israeler och Palestinier är ganska välkänd och tillhör standard-allmänbildningen för de flesta svenskar. Att vara kritisk mot Israel är ganska standard, speciellt i vänsterkretsar.
 
Som jag förstått kan man sammanfatta det hela i dessa punkter:
 - Occupation. Israeler använder bosättning som politisk aktion och ”trycker ut” palestinier från områden för att göra Israel större geografiskt.
 
 - Murar och kontroll. Israel har ”onormalt” mycket kontroll över palestinska områden, typ reser murar och agerar dörrvakt för människor och material.
 (Googla Ship to Gaza)
 
 - Heliga områden. Platser som Jerusalem och Betlehem har ett sådant speciellt symbolvärde att allting blir snäppet mer laddat. Det förlovade landet, Jesus födelse, och gud vet vad.
 
 -Vem var där först? Kanske vill man rättfärdiga sin rätt till någonting med att man var där först, ni vet som man gör med en sittplats typ. Men att säga vem som var allra först är ju inte så lätt. Du må vara först till sittplatsen just nu, men jag var ju här förra veckan redan. Jag såg den först, eller jag har planerat att sitta där redan förra veckan.
 
 - Terrorism vs Militrär. Palestinier, framförallt från Gaza området, har sysslat med ganska mycket terrorism mot Israel. Och Isreaeler gör militära attacker mot Gaza.
 
 - Internationellt erkännande. En stor grej inom internationell politik är ju att ett land blir erkänt som autonom stat eller något sådant. Typ lektion 1 när jag pluggade IR handlade om att, i denna värld, så är staten liksom högst upp på hierarki-stegen. 

  Med resevation för att jag bara tagit en skärmdump på Google Maps, gränsdragning är en känslig fråga och bilden är till för att få en ett hum.

 Med resevation för att jag bara tagit en skärmdump på Google Maps, gränsdragning är en känslig fråga och bilden är till för att få en ett hum.

 

Svenskars turism till Israel ökar. 

2018 besökte närmare 34 000 svenskar Israel, enligt swedenabroad.se. Och i maj 2019 hålls finalen av eurovision i Tel Aviv vilket lär locka massor av svensk publik.
 

 Hur kan man göra sin resa till lite utav en politisk aktion:
 
Själv vågade jag inte närma mig något palestinskt område efter att jag lovat vakten vid gränskontrollen på flygplatsen att inte göra det, men det går absolut! Västbanken och tex Betlehem är inga större problem att besöka så länge du följer alla anvisningar (och inte försöker smita in eller smuggla in något). Men Gaza tror jag kan vara problematiskt eftersom att det finns en mycket starkare konflikt.
 Läste en debattartikel med tips till svenskar som reser till Israel nu med melodifestivalen, att man skulle testa att ta med sig medicinsk utrustning över någon utav gränserna och sedan sprida sin historia online ifall man blev nekad för att väcka uppmärksamhet i frågan.
 
Och tja, det är väl en bra ide att testa om man vill? 

 

Hur okej är en resa till Israel jämfört med andra tveksamma destinationer?
Ja, hur genomtänkt och PK är det att åka till platser som Dubai, Filippinerna, Turkiet, Kina, Ryssland eller Kuba? (Baserat på lågt demokratiindex).
 
Jag förstår absolut argumentet att det är negativt att med sin resa stötta en stat ekonomiskt och dess anseende genom att normalisera det. (Och i Israel betalar man mycket moms på allt och skatt till staten!)Men först och främst så tror jag inte enskilda personers resor gör så stor skillnad, alltså inte tillräckligt mycket på konsumentens makt.
Sedan tror jag att det är mycket svårare att veta vad som ger en positiv eller negativ effekt av ens handlingar i den här frågan, än vi tror.
 Är vi säkra på att det är negativt att ett land som sysslar med saker vi inte accepterar, tar emot utländska besökare? Kanske kan det i det större perspektivet leda till mer öppenhet och ett styre som väljer en mindre auktoritär hållning motiverad av att behålla intäkter från turismen? Och visst slinker lite lärdomar och pengar genom nätets maskor även när resandet sker i den (i det här avseendet) sämsta formen, typ super charter?
Jag tänker att det finns andra värre problem med turism, tex den vanliga inställningen att ”det som sker på semester är inte på riktigt” som gör att turister beter sig hemskt på sätt de aldrig skulle göra hemma, vilket drabbar det närmaste samhället på destinationen. Eller när turism fullkomligt tränger ut invånarna på någon mindre ort.


Är det farligt att åka till Israel?
 
Ja hur resonerar man när man åker till ett litet land ogivet av fiender, oroligheter och konflikter? Och hur känns det att vara på en sådan plats?
 
Det här kanske kommer att låta dumt, men det är ju Israels plats och position, geografiskt och världspolitiskt, som gör landet speciellt och extra intressant i mina ögon. Man behöver verkligen inte sympatisera med allting kring nationen Israel för att fascineras av hur de klarar att upprätthålla det hela. (Även med stöd från stora starka nationer). 
 
Om jag skulle placera ut mig själv på en 10-gradig skala där 1 är väldigt naiv, och 10 väldigt paranoid, så skulle jag sätta mig på den lägre halvan men strax under mitten. Typ 4.
Jag reser till många platser som svennebananer tycker låter farliga, rör mig utanför turiststråken och gör inte allt för mycket reserch innan jag ger mig av. Men jag undviker också många platser som många hårdnackade backpackers reser till, och har flera gånger ändrat mina reseplaner efter att situationen blivit sämre på resemålet. (Tex avstod jag att åka genom El Salvador när dom började bränna bussar med människor i, och Filippinerna när UD avrådde från resor till typ alla delar av landet av olika skäl).
 
Anyway.
Till Israel kände jag att det var okej säkert att åka till. Det händer en del terrordåd i Israel (eller iallafall försök till terrordåd) men jag satte min tillit i att landet också har ett säkerhetssystem i toppklass. Jag tänker att dom har ett hejdundrande försvar och full beredskap att försvara sina gränser ifall någonting skulle hända eller konflikt brusa upp. 

 (Minns ni filmen the Simpsons? Det robotsystem där Israel skjuter ner alla raketer som avfyras mot dom från Gaza för Iron Dome. Det är den känslan jag har liksom, att i Israel befinner man sig i en stor skyddsbubbla!).
 
I Tel Aviv var inte närvaron av militärer eller poliser särskilt påtaglig, men i Jerusalem var pådraget enormt. Säkerhetsvakter i civilklädnad i varje gatuhörn, vilka man först tror är skummisar som står och hänger tills dom pratar i sin öronsnäcka eller träder fram och utrymmer ett torg där någon glömt sin väska på en bänk. 

 

Gränsbevakning och problem på flygplatsen:
 
Israels gränskontroller är lite av en vandringssägen och många delar med sig av knasiga utfrågningar i olika forum online. Grejen med den Isrealiska gränskontrollen är att människor som annars aldrig blir misstänkliggjorda eller kontrollerade, plötsligt blir det.
Här frågar passkontrollanten de vanliga frågorna, men lyssnar faktiskt på svaret och ställer följdfrågor.
På vägen hem (och ut ur landet?) blev vi dessutom ordentligt förhörda och fick svara på massa frågor om vår relation och vårat liv. Antagligen var det några stämplar i passet som höjde ett par ögonbryn.
 
Det går dessutom en vandringssägen om att den lappen som klistras på ditt pass när du passerat säkerhetskrontrollen, visar med en siffra vilken grad av säkerhetsrisk du är bedömt att vara.
Det är den första siffran som visar, 1 är lägst och 5 högst. Kul att kika oavsett sanningshalt!

Titta bara på den här listan på vilka personer som officiellt varnas för extra undersökningar eller problem att komma in i landet: 
 
Och jag tror det är en bra ide att kontakta Israels ambassad i Sverige innan du reser faktisk, ifall läget är oklart. Bara onödigt att behöva vända på flygplatsen, och det verkar som att detta tas på stort allvar, att man inte kan glida på det svenska passet fullt så enkelt som annars.
 
 - Arabiskt ursprung
 - Stämpel i passet från länder som Israel inte är kompis med. Tex Iran, Syrien, Libanon.
 - Sysslat med aktivism, missionerat eller välgörenhet.
- Palestinskt ursprung.
 - Dubbelt medborgarskap med berörda länder.
 - Öppet manat till bojkott etc, eller knuten till organisationer som gör det.

 

Äta i Israel

Äta i Israel

Ett första intryck av Japan

Ett första intryck av Japan