Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Äta i Israel

Äta i Israel

Maten i Israel är ingenting för mig. Jag gillar kryddstark mat som dryper av fett, och israelisk mat är raka motsatsen. (Men ganska god ändå).

Perfekt för veganer 
Israel och Tel Aviv borde vara rena himmelen för de som är veganer eller vegetarianer! Jag vet inte om det är på grund av att religionens regler kring kött är begränsande, matpriserna, eller bara vanliga normer som gör det men - nästan all mat i Tel Aviv är vegetarisk eller vegansk. Animaliskt är verkligen undantaget här, det du får leta efter på menyn. Och alla rätter på de israeliska restaurangerna känns som precis det som dagens veganer lagar till vardags!
Läser du vidare nedan kommer du att förstå vad jag menar! (Medan jag drömmer vidare om att hitta mitt förlovade lchf-land)

 

 Kikärtor i fyra former:

 Hummus:
Hummus är en röra (pure) bestående av kikärtor, sesampasta (tahin), olivolja, vitlök och citron. Det är alla andra ingredienser som inte är kikärtor som gör magin i en bra hummus tycker jag! Serveras ofta i en tallrik med lite tillbehör/matig dekoration på. Den 
fungerar lite som en dippsås om du äter en större måltid, men som egen rätt ifall du äter en mindre lunch eller snack.

 

 Falafel:
 Falafel består också av kikärtor (!) och kryddor som görs till bullar i köttbulle-storlek. De kan ätas som de är, eller i pitabröd som en ”kebab”. 
Trots mitt motstånd till kikärtor så måste jag säga att falafeln som går att få tag på i Israel är så mycket godare än all tråkig djupfryst halvfabrikats-falafel som jag ätit tidigare i Sverige. Den är mycket mer saftig, och ganska grön inuti (?).

 

Shakshuka:
 
Ursprungligen tunisisk rätt som består av ägg som stekts i en uppkryddad tomatsås. Den serveras ofta direkt i stekpannan. Bra rätt att äta i Israel när man vill variera sig från kikärtorna.

 

Shawarma: 
Att grilla köttbitar på en snurrande pinne, och sedan stoppa dem i ett bröd med lite tillbehör, kallas många olika saker. I Sverige (och kanske Turkiet..) kallar vi det kebab, i Grekland gyros, och i Israel Shawarma. Ni vet.
Det finns massor av saker som skiljer åt de olika kulturerna och recepten av snurrande-kött-i-bröd, men för mig är det ändå rätt och slätt olika former av samma maträtt. Shawarma är den maträtt som mättade solklart bäst under min kikärts-vecka i Israel!
Och bäst Shawarma hittar man i arab-kvarteren!

Snacks i baren:
 
Att beställa snacks på en bar i Tel Aviv är lite av en lustig upplevelse. Det är inte alls som man tänkt sig, istället för pommes, nachos och jordnötter finns det massa grönsaksrätter!
En gång kompanjerade jag min öl med en gigantisk ugnsrostad blomkål med tahin, och en annan med jordärtskocka och parmesan! På det vanliga sunkiga ölhaket som jag valt för att det hade bäst happy hour.

 

Arabisk mat:
Den arabiska maten i Israel var precis den maten som jag förväntade mig att allting skulle vara. Lite mera kryddstark, lite mera fett, och med kött.  

 

Du är vad du äter; religionernas regler kring mat:
 
Jag misstänker att dem veganska touchen på det Israeliska köket har en del med religion att göra.
Både judendomen och islam har starka och tydliga stadgar kring vad som är okej att äta, och de har begränsat animaliska livsmedel extra noggrant.
 
 Judendomen:
 Bra mat —> Kosher
Dålig mat —> Treifa


Fiskar som ser ut som en vanlig fisk, med fenor och fjäll - OK
Udda fiskar, skaldjur, bläckfisk, sniglar - INTE OK
 
Fåglar av hönsfågel typ - OK
Rovfåglar - INTE OK

Djur med tudelade klövar och idisslar - OK
 Djur utan tudelade klövar som inte idisslar - INTE OK

Dessutom får man inte blanda kött och mjölk i samma måltid, därför att det är extra taskigt att ”koka ett djur i sin moders mjölk” utöver att ha haft ihjäl det. 


 Islam:
 Bra mat —> Halal
Dålig mat —> Haram
 
 
Gris - INTE OK
Djur som dödats på annat sätt än i halal slakt - INTE OK
Icke växtätande djur - INTE OK
 
Allt annat - OK


 

Båda religioner förespråkar en viss metod vid slakt, så kallad skäkting. Metoden är där emot förbjuden i många länder , tex Sverige. 
Religionerna har lite olika regler kring detaljer, men i grova drag går det ut på att djuret ska få en bön bedd innan den slaktas, och att den ska dödas genom att få blodådrorna i halsen avskuret av ett vasst föremål. Inga andra metoder är okej, och att använda olika metoder för att bedöva djuret innan slakten är lite kontroversiellt.
 
Sedan är det fråga om blodet.
Imom båda religioner är det viktigt att djuret töms på blod iom slakten, så en blodig hamburgare går helt enkelt inte att få som kosher eller halal.
Judar badar därför dessutom köttet i salt efter slakten, för att vara extra säkra på att precis allt blod är borta. 

 
Alkohol är inte tillåtet inom islam, men mer okej inom judendomen.

 

 Varför?
Varför dessa regler kring mat finns, kan ju diskuteras ur helt olika vinklar. Jag antar att det är en fråga om identitet, att ge anhängare till en religion verktyg att visa vilken grupp man tillhör osv.
Annars är ju en populär förklaring att religioner förbjuder den mat som lätt blir dålig och bär på sjukdomar, på den plats och i den tid då religionerna utformas. 

 

 

 

 Varför är maten så dyr i Israel?:

Jag brukar alltid säga att ”jag aldrig varit i någontans som är dyrare än Skandinavien”. Inte ens dom där städerna som alla tror är hiskeligt dyra (Dubai, Singapore, Hongkong, Paris, Tokyo) slår hemstaden Stockholm.
 
Detta var tills jag besökte Tel Aviv. OMG. 

Det är inte bara det att maten är dyr, det går liksom inte att komma undan billigt heller. Den maten som man får tag på är också ganska snål, jag menar små portioner och bestående av ganska billiga råvaror.
Titta på shahouka som exempel, den består av tomat och ägg, vilket är de billigaste råvarorna i hela världen typ. Den betalar man ändå fullpris för på restauranger.
 
Israeler tjänar inte mer än svenskar, så matfrågan är en ganska stor issue som blossar upp då och då i politiken.

Importerad mat
 
Den importerade maten är dyr eftersom att den beskattas otroligt högt, och det finns ganska strikta regler för att se till att allting är kosher.
Jag är inte säker på om detta är fakta eller skröna, men det sägs att en speciell del av tullen går till att skicka iväg rabbiner som kontrollerar varje enskild produkt innan den ens är att tänka på import.
 
 Inhemsk mat
 
Då tänker man ju kanske att den inhemska maten kunde vara desto billigare? Speciellt med tanke på att Israel ju sysslat med ett ambitiöst nationsbygge och sådär. Men icke.
Tydligen är det så att det finns ett ganska starkt monopol på den inhemskt producerade maten (få stora förtag äger hela marknaden och kan sätta vilka priser dom vill eftersom det saknas konkurrenter). Priserna är därför satta för att matcha den importerade maten, ja bara för att det är möjligt att klämma ut lite extra vinst.

Prag eller Polen weekend

Prag eller Polen weekend

PK att åka till Israel?

PK att åka till Israel?