Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Tel Aviv på vintern - alternativ till Berlin?

Nyfiken på det udda landet Israel
Jag har alltid varit så nyfiken på Israel, det där udda lilla landet som på kartan ligger mitt bland länder som inte tycker om dom. Typ.
Den som backpackat i speciellt Indien har dessutom sett den infrastruktur som backpackande Israeler byggt upp på dom populära rutterna, med egna hostel, restauranger, you name it.

När det var dags för mig att boka lite resor som del av min KBT för den där flygrädslan, föll slumpen så att det fanns en riktigt bra (prisvärd) resa till Tel Aviv!

 

Tel Aviv som stad: 
Tel Aviv är och känns mindre än man tänkt sig, det tar ganska lite tid att ta sig igenom staden, och alla blev av någon anledning otroligt chockade när vi sa att vi skulle stanna en hel vecka. ”Va? En hel vecka? Bara i Tel Aviv?”

Tel Aviv känns som en väldigt ung stad dessutom, det är bara massa 20-30 åringar ute som åker scooter eller fikar i parken. För det är två saker som verkar ha slagit hårt, de där elscootrarna som man också ser iallafall i Stockholm, och att fika på alla de små caféer som finns i stadens alléer.

IMG_0090.JPG

 
 Språket?
 
I Israel talar man Hebreiska, men det traditionella judiska språket är ju Jiddisch.
Fös oss Svenskar är det lite synd att man inte talar Jiddish istället, eftersom det har en ganska ”tysk grund” och då är lite lättare för oss att förstå lite av. (Jiddish uppstod under 1000 talet i det som nu är Tyskland, men har influerats av en herrans massa andra språk sedan dess!).

Först trodde jag att Hebreiska var ett språk man ”hittat på” i byggandet av staten Israel, men så är det inte.
Jag är inte hundra på exakt hur historien ser ut, men Hebreiska talades i det geografiska område som nu är Israel, vid ungefär samma tid som Jiddish i Tyskland. Sedan följde en period där det bara var ett skriftspråk, för att sedan bli återupplivat som talspråk en andra gång i slutet av 1800 talet talet.
När Israel blev ett land så pratade man alltså redan Hebreiska där, och nu kan man väl säga att det fått stå för ”framtiden” medan Jiddish är ”historian” och något för de ortodoxa eller kulturhistoriker. (Det är snarare i USA och speciellt New York man kan få höra Jiddish på stan!)

 
 Mycket fest och Gayvänligt
Förutom det är Tel Aviv lite känt som en stad där det går att festa dygnet runt alla dagar i veckan, och för att vara väldigt gayvänligt och liksom ha ett sådant community. Varken det ena eller det andra av dessa är riktigt mina områden, så därför kan jag inte säga så mycket mer än så :). Det är säkert superkul att utforska Tel Aviv på det här sättet om det är din grej!

 

Dyr veganmat
 
Det här med maten finns ett helt annat inlägg om, men kort sammanfattat är att maten i Tel Aviv är väldigt dyr, vegansk och faktiskt rätt nyttig.
Basvaran i både falafel och hummus är kikärtor, den kända rätten shahouka består liksom av ägg och tomater, och som snacks på vanliga ölhak (i Dovas-stil) går det att beställa ugnsbakad blomkål som snack.
Efter en vecka i Tel Aviv kan du möjligtvis ha magrat något kilo, men också fyllt på depåerna av allting det där man hittar i grönsaker för ett halvår typ.

 

Strandpromenaden: 
 Åh strandpromenaden alltså, stadens pärla!

På strandpromenaden i Israel hänger folk året om, och alla är otroligt aktiva. Kanske kan det här förklaras med att jag besökte Israel på vintern, och det kanske bara var hurtbullarna som tyckte att det var värt att gå ner till stranden och så, men man såg ganska få personer sitta och hänga eller ha typ picknick. Istället galet många som tränade eller idrottade! På varje hundra meter fanns liksom en ny grupp som gjorde någon spexig sport! Surf, vanlig volleyboll, racketsport, volleyboll utan händer, och akrobatik i utegymmen. Plus alla som bara joggade.

Är man i Tel Aviv på vår och sommar kan jag tänka mig att man ännu mera lever på stranden, jag skulle vara där dygnet runt iallafall. Jag älskar livliga stränder (det där med öde privata paradis-stränder låter ju jättetrist?!)

 

Hur du inte blir ruinerad: 
Tel Aviv är en DYR stad. Faktiskt den dyraste jag varit i, och den enda som jag upplevt vara dyrare än Stockholm (och resten av Skandinavien).

En utav alla alléer som också funkar som caféer. 

En utav alla alléer som också funkar som caféer. 

Det som sticker ut allra mest är maten, men alltings det andra håller också en ganska jämn och hög nivå. Jag hittade ingenting som var riktigt billigt faktiskt.

Mina tips för att ändå försöka komma okej undan är:

- Boka boende med frukostbuffé ifall du ska bo på hotell är en god ide! Boka gärna någon superdeal i förväg.
- Annars är Air Bnb ett bra alternativ, speciellt om man vill bo skattefritt ;)
- Ta med dig så mycket mat och snacks hemifrån som du kan i resväskan. Ja jag är seriös. Allt som mättar och drygar ut.
- Sluta eller ta en paus med alla små beroenden om du kan. Tobak, kaffe, vad det nu kan vara.
- Ät på de absolut billigaste gatustånden / hål i väggen ställen iallafall ibland. Det brukar vara lång kö.
- Hitta happy hours, det finns på både mat och dryck, varje dag i veckan!
- Transport är faktiskt inget problem alls, busskortet är okej prisat, och så finns det miljontals elscootrar att använda.
- Ta med dig precis allting du behöver. Gör inte som jag och tänk att ”tandborste osv kan man köpa på plats”. Min tandkräm gick typ på 50 kr.

 

Tel Aviv för den som tröttnat på Berlin 
Ja allting jag har nämt här ovan leder ju tills slutsatsen att Tel Aviv ”fyller samma funktion” som Berlin! Den som älskar att festa i liberala kretsar och äta veganmat i Berlin, borde rimligtvis också älska Tel Aviv!

- Drogliberalt.
 
Ja, eller iallafall så röker alla weed på stan, uteserveringar osv, inga konstigheter.

- Veganmat.
 
Ja det går ju snudd på inte att få tag på någonting annat. 

- Party all night all day.
 
Är det inte det man gör i Berlin också? 

- Gay community och liksom samlingspunkt för normbrytare.
 
Samma som ovan, är inte det också lite grejen med Berlin? 

Dessutom så är Tel Aviv en strandstad och det är typ 10 grader varmare och soligare än i Berlin!
Det enda en drogliberal-partysugen-gay-vegan behöver göra för att vara först med det nya coola och upptäcka sitt eget smultronställe på sydligare breddgrader är att; Ge up sina principer kring Palestina och flygbantningen, samt spara ihop lite extra pengar till mat. Woila!

Tel Aviv eller Dubai?

Tel Aviv eller Dubai?

Prag eller Polen weekend

Prag eller Polen weekend