Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Prag eller Polen weekend

Prag eller Polen weekend

Prag är en populär och ”standard” stad att åka på weekend till. Man tänker att Prag är lite samma som de andra städerna i central och Östeuropa, lite Budapest och Krakow liksom. Men jag hittade liksom inte charmen med Prag.

Den känns väldigt stor och utspridd, så som att gatorna är breda och husen står väldigt brett isär. (Man slipper trängas å andra sidan!)
Det är aldrig några människor ute, även i dom centrala delarna, på en nivå som nästan får en att undra om man missat en stor familjehögtid eller en krissituation och följande utegångsförbud. Det enda stället där man ser människor är i kollektivtrafiken och utanför pubar och barer där tre fem stycken står och röker. Thats it.

Många svensexor och möhippor ger sig av till Prag, av att döma på medresenärerna på planet, så möjligheten att festa hela natten lång finns säkert, och är man på en sådan resa spelar kanske inte vardagen ute på stan så stor roll.
 

 

Det land där mest öl dricks i hela världen är Tjeckien.
Japp!
I Tjeckien dricker man i genomsnitt 142,4 liter öl per person och år, vilket blir ungefär 2,7 liter i veckan och 0,40 liter per dag.
Det kan jämföras med svenskarnas öldrickande som från samma källa hamnar på 52,7 liter, som blir ungefär 1 liter per vecka och 0,14 per dag.

 Öl är väldigt väldigt billigt i Tjeckien, så jag tycker att du ska passa på att smaka på massa olika varianter (man behöver inte dricka upp!).
 Öl är dessutom lite av en grej, man har en fin ölkultur som stäcker sig tillbaka till 1100 talet, och man kan få tag på massa spännande öl från mindre inhemska bryggerier. Är man intresserad och sugen på att nörda ner sig i detta så finns det massa ölprovningar och man kan besöka bryggerier osv (!).


 Lilla Vietnam
Någonting som glädjer mig ännu mer än floderna av billig kvalitets-öl, är närvaron av Vietnam i Prag! 
Förvånande för många, men vietnameser är en utav de större minoritetsgrupperna i Tjeckien, och det öppnar en möjlighet för alla turister som inte vill resa över halva jordklotet, att pröva den vietnamesiska maten och kaffet!

Och man kan ju inte annat än att fråga sig varför?
 
Jo, under kommunisttiden samarbetade de båda länderna (Vietnam och det som då hette Tjeckoslovakien). Tjeckien bjöd in vietnameser som gästarbetare när man behövde arbetskraft, och Vietnam uppmanade sina medborgare att ta chansen att flytta och samla kunskap och erfarenheter som skulle kunna användas i hemlandet sen. (Säkert mer komplicerat än såhär som alla internationella relationer, men detta är den snabba förklaringen. Uppdateras om jag får reda på mer)

  

Åk hellre till Polen
Men ja faktiskt, det känns som att man kan göra ungefär samma sak om man åker på en sån där vanlig weekend till någon utav de Polska städerna eller Prag, men att Polen är generellt trevligare. (Och jag har åkt på weekend i Polen med 10 minusgrader och en depprision, så det är ingen sådan tillfällighet som färjat mitt omdöme hehe).
Så om du är en vanlig weekend-åkare utan speciellt intresse för historia, öl, eller arkitektur, så åk till Polen istället. Har du specialintressen behöver du nog åka till båda och lite överallt, sorry.
 

Och sist men inte minst, prismässigt ligger Prag ungefär halva priset från Sverige.

Tel Aviv på vintern - alternativ till Berlin?

Äta i Israel

Äta i Israel