Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Tel Aviv eller Dubai?

Tel Aviv eller Dubai?

Täkte att dessa två städer och resemål faktiskt skulle passa ganska bra att ställa mot varandra. Båda ligger ungefär lika långt bortom åt samma håll från Sverige sett, har ungefär samma klimat, och är båda städer där man kan kombinera stadsliv med riktigt strandhäng.
Utöver allt detta är båda också något kontroversiella resemål!

 

 

Dubai’s vinnande punkter:

Shopping / kedjor
Många åker till Dubai för att shoppa loss, och det finns en poäng i att passa på att handla på resan till länder som har väldigt låg moms (eller ingen moms för turister). Israel får där emot minuspoäng på shopping-fronten, då allting är dyrt, högt beskattat och shopping inte verkar vara en grej man sysslar med alls. (Inga supergallerior!)<
 

Renlighet och ordning
Oj oj oj.
Renligehetn och ordninsamheten i Dubai är nästan overklig. Är du ordningssam eller närmast pedant? Åk till Dubai och njut. Tel Aviv är mer som en vanlig sydeuropeisk stad, med skeva fasader och lite skit i hörnen.
 

Morden Storstadsfeeling
Infrastrukturen och liksom alla byggnader känns väldigt moderna i Dubai. Det är skyskrapor och andra skrytbyggen, polerade bilar/båtar, och en beryktad tunnelbana. 
Tel Aviv åter igen, känns mer som en vanlig europeisk storstad, förutom på den punkten att alla har anammat de nya elscootrarna.
 

Internationell atmosfär.
Ja, Dubai är ju både byggt och befolkat av mestadels gästarbetare!
Därför blir det en väldigt internationell atmosfär, och det är härligt och lite annorlunda. Ja själva medborgarna, dom ser man knappt till.
Israel är också ganska internationellt, men jag menar, proportionerna är ju motsatta.
 

FullSizeRender.jpg

Gästarbetar-community
En annan sak som är ganska spännande och som kommer sig av att det finns så mycket gästarbetare från världen över i Dubai, är att man (som två unga vuxna iallafall) blir lite behandlad som en potentiell kollega. Det var välkomnande på ett nytt sätt!
 

”Lyx”
Om man gillar lyx så är ju Dubai ett ganska mycket bättre resemål än Tel Aviv. Det är inga nyheter.
 

Mer värme och sol på vintern
Vädret i Dubai är ca 10 grader varmare än i Israel, så är det sol som är prioriterat gör du säkrat i att välja Dubai. (Typ bland de solsäkraste resemålen i hela världen eller?)  

 


Tel Aviv’s vinnande punkter:

Småstadsfeeling
Medan Dubai kan kännas ganska anonymt och fabricerat, så har Tel Aviv en mer charmig stil. Staden känns liten, och det blir lite mer av den där grejen när du hittar din egen lilla del av stan med en favoritbarista på hörnet osv. Tel Aviv som stad har en personlighet på ett helt annat sätt...

Inga kedjor
I Tel Aviv lyser de stora internationella kedjorna med sin relativa frånvaro, affärer och restauranger är antingen påtagligt ”gammaldags” eller väldigt hipster-hippa. Härligt att slippa känslan av att hela världen har blivit en jättegalleria!
 

Grönare
Det finns förvisso en öken i södra delen av Israel, men med sitt kallare och blötare klimat har landet ändå mer grönska än Dubai, som är... mer påtagligt en öken.

Cykelstad.
Dubai är ju känt för att vara en stad där man ”måste åka taxi överallt” vilket inte riktigt är sant.
Tel Aviv där emot är något av en riktig cykelstad! Lite som Köpenhamn faktiskt!
Jag kanske inte blev lika imponerad av själva cykelvägarna som besökare från kanske USA blir, men däremot av användandet! När jag var i Israel så hade elscootrarna precis haft premiär hemma i Stockholm, och jag hade sett några stackars gymnasieungdomar fara fram, trotsandes snö och is. Men i Tel Aviv åkte precis ALLA el-spark! ALLA.
Dessutom är luften friare från avgaslukt och fräschare än den brukar vara i storstäder!

 

Tillgång till religionshistoria.
Ja i Israel och/eller Palestina ligger ju själva vaggan till kristendomens myter, och platser för en betydande portion av historierna som bygger syskonreligionerna judendom och islam.
Jerusalem är mycket lätt att besöka från centrala Tel Aviv, och där ifrån går det att åka också till Betlehem (även om det är lite mer av ett projekt med gränsövergångar osv).

 

IMG_0092.JPG

Folk och vardag utomhus.
På vissa orter kan man resa runt och nästan undra vart invånarna håller hus är någonstans, och speciellt tomt kan det ibland vara på kvinnor. I Tel Aviv är det mycket folk ute, och det tycker jag vinner många pluspoäng till hur trevlig en stad blir att besöka. Man har liksom sitt vardagsrum ute på stan, och det gör att du som turist lätt kan delta på ett hörn. Att smälta in i vardagslivet är ju det bästa som finns när man reser tycker jag.
 

Ha kul gratis eller billigt.
Tel Aviv är en stad där ganska mycket av det roliga är tillgängligt för allmänheten!
Stranden och parkerna är väl tilltagna och omskötta, möjligheterna att ta sig runt utan bil ökar tillgängligheten för den utan tjock plånbok, och som extra grädde på moset finns fontäner med dricksvatten utplacerade - utformade så att även hundar kan dricka! 
Om man i Dubai gillar privat och exklusivt, så gör man i Tel Aviv lite tvärt om. Caféer och restauranger har uteserveringar rakt ute på trottoaren, utegym och allmänna volleybollplaner används faktiskt.
Att resa på budget, prisjägare, eller fråga rakt ut om happy hour på krogen, känns inte heller fult, bara normalt. 

 

Sportigare
En sak som charmade mig både i Dubai och Tel Aviv, var möjligheten att springa och träna på strandpromenaden. Men Tel Aviv är generellt många nivåer mer sportigt än Dubai.

Mindre flygtid
Två timmars kortare flygtid är det till Tel Aviv jämfört med Dubai! 

En längtan till naturen

En längtan till naturen

Tel Aviv på vintern - alternativ till Berlin?