Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Mexico City - Introduktion

Mexico City - Introduktion

Vill du hitta en ny storstadsfavorit, en för oss europeer okänd pärla?

Gillar du spännande, rejäl, kryddstark mat och vill upptäcka det mexikanska köket?
Kombinera solsemestern i Cancun med några dagars äventyr, och du kommer inte att ångra dig!

Någonting har gjort att Mexico som land och Mexico City som stad har en permanent plats i mitt rese-hjärta.
Genuin, välkomnande men inte tillrättalagd.
Kan inte låta bli att jämföra och dra paralleller med New York, och jag tycker denna stad ger mer New York-känsla än den äkta varan!

Utsikt fån Torre Larinoamericano.

Utsikt fån Torre Larinoamericano.

 

AZTEKERNAS VENEDIG

Mexikos huvudstad är ett av de folkrikaste i världen, och världens största storstadsområde utanför Asien.

När Aztekerna grundade staden låg den utspridd på små öar lite som Venedig, men idag har sjön Texcoco nästan helt torkat ut.
Enligt legenden skulle aztekernas vandring avslutas på de plats där de träffade en örn som åt en orm på en kaktus - som på flaggan - och det sägs ha inträffat just här.
Aztekerna hade hunnit bygga upp en toppmodern storstad innan Spanjorernas inblandning ledde till massa kaos. Staden ruinerades, och byggdes åter upp av Spanjorerna som använde staden som utpost för kolonisationen i resten av södra amerika.
1821 befriades den från spanskt styre genom en turbulen revolution, under 1900 talet växte staden och befolkningen galet mycket, men tillväxten har stannat av nu.

Är du intresserad mayaperioden och klassisk kultur så finns arkeologiska utgrävningar och pyramider att besöka i Teotihuacan 5 mil utanför.

 

KRIMINALITET OCH ORO I MEXICO CITY

Du kan välja hur sora cirklar du vill röra dig i beroende på hur orolig du känner dig. Mexico city liksom andra stora städer rymmer mycket kriminalitet, och det är inte alls konstigt att känna sig nervös.
Det kan lugna en orolig själ att veta att det går att semestra i Mexico City utan att känna sig otrygg, genom att begränsa sig till de allra centralaste delarna.
Där finns vakter och poliser utposterade var tionde meter, du sticker inte ut och du slipper känna dig som en måltavla även som blond med laptop och kamera i väskan.
Värt att påminna sig om är att brottsligheten i Mexico City är inte riktad mot turister, som det kan vara på mindre badorter. Kidnappning är en grej här, men det drabbar överklassen och skjuter över huvudet på sunkiga flashpackers och vanliga turister.

När du känner dig tryggare (det gör man alltid väl på plats) kan du utvidga cirkeln, åka kollektivtrafik och upptäcka olika delar av staden. Men gör du aldrig det så erbjuder bara stadskärnan upptäckter så det räcker och blir över och du kommer inte att ångra dagarna du gav Mexico City.STADENS NAMN


Stadens officiella namn har länge varit Mexico Distrito Federal, men så sent som i januari 2016 böt man till Ciudad de Mexico. Förkortningen gick alltså från DF till CDMX.
Detta gjordes i samband med den politiska förändringar som gör stadens styre mer självständigt och mer likt det av en egen stat. Har du en stund över att ägna åt statskunskap har du din google-mission serverad.
Annars är det bara bra att ha en hum och slippa undra vart det där DF ligger någonstans, Mexikanarna kallar oftast staden bara för “Mexico” punkt.

 

TA DIG RUNT I MEXICO CITY

Tunnelbanan är det bästa komplementet när promenad inte räcker till.
En resa kostar 2 peso / 1 krona.
Taxi kännas som ett säkrare alternativ mot natten, men på dagarna går trafiken riktigt trögt och du riskerar bara att bli frustrerad.

 

SMOG

Staden ligger omringad av berg som tyvärr ger effekten att avgaser och föroreningar hålls kvar.
Bäst luft blir under regnperioden på sommaren.
Själv märkte jag inte av detta, men som sagt, inte en stad att ta med löparskorna till.

 

STADSDELAR MEXICO CITY

Mexico City är det största stadsområdet utanför Asien, och de centrala stadsdelar vi behandlar i denna artikel -LÄNK- täcker bara den innersta delen av stadskärnan.
Många utgår från Centro Historico där de ikoniska byggnaderna och torgen finns. De fyra sammansmälta stadsdelarna Condensa, Roma, Zona Sur och Juarez är hippt och artsy, medan Frida Kahlos Coyoacan en bit utanför stan håller den mer oborstade konstnärssjälen levande.

 

ÄTA OCH DRICKA MEXICO CITY

Gatumat och rätter som vi utlänningar ser som varianter på taccos kan hålla den besökande gastronomen sysselsatt i veckor.
Sedan finns det några restauranger som serverar finare mexikansk mat, där du får smaka en större variation av rätter och råvaror, samt kan få en gedigen förklaring på historiken bakom.
Som i alla storstäder finns kök från alla världens hörn representerade, och här skulle jag rekommendera att välja hamburgare i hipster-områdena som variation.

 

VEM PASSAR DETTA RESEMÅL?

Mexico City passar alla som gillar stora städer.
Inte samma kaos som i storstäder i Asien, men inte heller finns mysigheten som i Europas.
Välj Mexico City över en välkänd klassiker så som New York eller San Fransisco som du sett på film så mycket, för att istället upptäcka en helt ny favorit.

 

HUR MÅNGA DAGAR BEHÖVER DU?

Vill du bara göra ett kort mellanlandning i staden på en resa som egentligen går någon annanstans är det värt om du kan avvara 3 dagar. Du kommer bara att hitta upptäcka ett område men kan alltid ta en tur med de dubbeldäckade turistbussarna. Det blir mer ett smakprov för att se ifall du vill komma tillbaka.
På ett riktigt besök rekommenderar jag att planera in mellan en och två veckor.
Mexico City är större än New York siffror på det?- och den amerikanska staden och kulturen har du redan lärt känna genom film och böcker redan innan du kommer dit, halva inne. I Mexico City kommer du att behöva mer tid då du börjar från noll och behöver göra alla de små upptäckterna.

Flygrädsla

Flygrädsla

Mexico City - Områden

Mexico City - Områden