Hej och välkommen!

Här finns massvis med tips, guider, och samlad erfarenhet för alla flashpackers att ta del av.
För mer löpande uppdatering och ögonblicksbilder från världens hörn, följ mig på instagram.


Kul att just du hittat hit!

Resa på studiemedel från CSN

Resa på studiemedel från CSN

Har ni tänkt på det här ultimata livs-hacket, att man kan plugga på distans och resa samtidigt?

Genom CSN hittar du en fantastisk lösning på två ekonomiska problem.
Att vara student är knapert och att spara ihop pengar till en resa kan vara riktigt tradigt.
Men tio tusen kronor i månaden kan räcka för att bo i din drömstad en hel termin eller leva riktigt gott på en sandstrand någonstans.

 

Men det finns några fällor du bör akta dig för, följ tipsen i den här artikeln så slipper du komma hem utan varken smöret eller pengarna.

Man kan såklart plugga utomlands på riktigt också, på ett utländskt universitet för att komma närmare folksjälen etc. Det här kräver dock ett snäpp mer planering, då man ofta ansöker till universitetet direkt och många tar saftiga terminsavgifter.
 

Välja ämne och ansök i tid:

Sätt en låg ribba, välj någonting som du redan har lite koll på.
Du kommer inte att vara i närheten så fokuserad som om du pluggat på plats, och det är inte heller meningen. Meningen är att glida lite på en räkmacka.
Din utmaning kommer vara att hålla rutiner och hålla jämna steg med planeringen, krävs det en akademisk prestation också är chansen dubbelt så stor att misslyckas.

Universitetet kommer också att ha lägre förväntningar på distanselever jämfört med om du läser en vanlig kurs (min erfarenhet iallafall). Toppen då du har upptäckande att koncentrera dig på och vill sitta inne kortast möjligt. Men tyvärr blir också kvaliteten på din utbildning blir lägre, med ytlig läsning och mindre utmanande uppgifter. Gemenskapen och de utvecklande diskussionerna med likasinnade missar du också, webinarium och annat påhitt är inte i närheten.
Det finns en risk att detta kommer döda glädjen i ämnet du läser, så välj inte en kurs i det ämne du verkligen är passionerad kring.
Ditt hjärteämne förtjänar de bästa förutsättningar och full uppmärksamhet!
 

Planering & Datum

Högskolan söker du till ca 5 månader innan:
Höst 2017 --> ansök 15 mar - 18 apr --> besked 13 juni & 3 aug --> September
Vår 2018 --> ansök 15 sept - 16 okt -->  besked 8 dec & 27 dec --> Januari

Komvux (i Stockholm, alla kommuner sköter komvux på sitt sätt) söker du 8 veckor före kursstart. Personer utan gymnasieexamen och arbetslösa har företräde.

CSN behöver du inte söka i förväg, de betalar till och med några veckor bakåt i tiden ifall du glömmer att söka!

OBS! Många distanskurser har seminarier och tentor på plats, läs det finstilta och fråga för säkerhets skull!


Böcker

Försäkra dig om tillgång till alla böcker du behöver.
Förhoppningsvis går de att hitta gratis online (googla titel + pdf) eller som ebok på biblioteket eller skolans egna bibliotek. Finns den inte där går det att kolla på amazon, och i sista hand måste du tyvärr köpa boken och släpa med den.
Sladdar och datortillbehör är också värt att ta med extra - det är inte alls säkert att reservdelar finns tillgängligt ifall din sort inte är det vanliga på destinationen.
En vecka utan dator = en vecka efter i planeringen och otroligt frustrerande!

 

 

Inställning och struktur

Heltid är heltid. Det är inte det egentligen men du måste gå in med den inställningen till en början för att det ska fungera.
Hur vill du strukturera din tid? Planera detta innan det kommer massa spännande saker i vägen och distraherar dig. Det är så himla lätt att man glömmer bort plugget och vips har det gått två veckor när man inte lever i det.

Vilken tid på dagen vill du sitta inne och läsa, vilken tid på dagen vill du göra annat?
Vill du jobba lite varje dag eller sitta inne två dagar i sträck för att sedan kunna släppa allting resten av veckan?

Hur ska du logga ditt arbete?
Jag tror att loggning är avgörande i allting som ibland kräver lite disciplin.
Du planerar kanske att plugga 5 timmar varje dag eller att ha en uppgift gjord innan helgen. Jättebra, men hur gick det i verkligheten? Varför gick det bra eller dåligt? Logga detta och utvärdera dina metoder under resans gång, det här är en ny situation för dig, du är helt ensam ute och flyter i friheten. Detta kräver att du blir lite av en produktivitets-nörd och experimenterar med olika upplägg. Roligare än det låter ;)

 

Planera resan

Du är beroende av internet. Desto längre ifrån civilisationen desto sämre tillgången dels på uppkoppling och reservdelar ifall någonting går sönder.

Det är absolut värt att undersöka möjligheten till ett eget portabelt internet på usb eller liknande, som du köper på plats. Vilken självständighet!

Rör dig mycket långsamt och stanna längre på varje destination.
Man får ingenting gjort på resdagar och varje ny plats innebär massa praktiskt att ordna som tar tid och energi ifrån studierna. Stanna minst en månad på varje ny destination.

Res helst med någon som också pluggar eller jobbar. Det är hemskt stressande att veta att någon väntar på att ni ska sticka iväg och göra någonting, du kommer känna dig tråkig när du stänger in dig för att producera och det är lätt att börja klippa hörn.

Om det ändå är så att ditt sällskap reser utan plikter så prata igenom det ordentligt på förhand. Vad ska personen göra när du pluggar för att inte distrahera dig?
Har ni samma förväntningar på resan och hur mycket tid du kommer att spendera framför datorn?


Fördelar trots lite extra krångel

Att tvingas resa långsammare är härligt!
Du hinner skapa dig en vardag och krama musten ur varje destinationen. Och de bästa pärlorna tar alltid lite tid att hitta!

Fungerar perfekt tillsammans med att göra saker som att surfa, klättra eller dyka.
De underlättar när du är på samma ställe en längre tid, och blir mycket dötid när vädret inte är rätt eller du vilar mellan sessioner.

Att resa och att plugga är de två sysselsättningar jag tycker mest om, och nu behöver du inte avstå någon utav dom! Res medans du studerar och tar studiemedel från CSN!

Latinamerikas Historia basics

Latinamerikas Historia basics

Min Surfresa - Det ingen talar om

Min Surfresa - Det ingen talar om